У Росії припинив існування Фонд боротьби з корупцією, заснований Олексієм Навальним

Дата: 02 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії 31 серпня офіційно припинив існування Фонд боротьби з корупцією (ФБК), заснований опозиційним політиком Олексієм Навальним 2011 року.

Про це повідомив російський “Інтерфакс” із посиланням на дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб на сайті Федеральної податкової служби. 

Джерело: cyprus-daily.news

Фонд 2019 року оголосили в РФ “іноземним агентом”. У червні 2021-го Московський міськсуд визнав його та ще одну організацію Навального “Фонд захисту прав громадян” “екстремістськими”. Згідно з інформацією російської прокуратури, вони “під прикриттям ліберальних гасел формують умови для дестабілізації соціальної та суспільно-політичної ситуації”.

Під час своєї роботи ФБК розслідував походження статків російських посадовців та політиків. 

Так, 19 січня 2021 року вийшло розслідування про “палац російського президента Володимира Путіна” на березі Чорного моря, біля міста Геленджик. Будівля площею більш ніж 17,7 тисячі кв. м розташована на ділянці в 68 гектарів. На її території є льодова арена, храм, гостьовий будинок, оранжерея, два майданчики для гелікоптерів, амфітеатр тощо. Комплекс контролюється фірмами, власники яких належать до близького оточення Путіна.

Також фонд публікував розслідування про сина прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, розповідав про нерухомість російського пропагандиста Володимира Соловйова, статки журналістки, ведучої телеканалу “Росія-1” Ольги Скабєєвої та її чоловіка Євгена Попова.

Роскомнагляд вимагає від YouTube і Twitter заблокувати акаунти ФБК, громадського руху “Штаби Навального” і Фонду захисту прав громадян. Доступ до сайту Навального в Росії вже заблоковано “через порушення закону про інформацію”. 

Сам опозиціонер наразі відбуває покарання в колонії суворого режиму в Покрові Володимирської області.

Нагадаємо, що політика заарештували 17 січня 2021 року, одразу після повернення до Росії з Німеччини. Там він лікувався після отруєння нервово-паралітичною речовиною, схожою на “Новачок”, у серпні 2020-го. На думку західних спецслужб, до отруєння можуть бути причетні російські спецслужби, у Кремлі це заперечують.

До двох років шести місяців та двох тижнів ув’язнення Навального засудили через так звану справу “Ів Роше”, слідство в якій велося з 2012 року. За версією слідчого комітету РФ, компанія Олексія та Олега Навальних “Главподписка” надавала “Ів Роше” послуги за завищеними цінами, через що їй було завдано збитків у 55 мільйонів рублів.

У процесі суду “Ів Роше” відмовилася від претензій і заявила, що жодних збитків від компанії Навальних не зазнала.

Попри це 2014 року опозиційного політика засудили за обвинуваченням у шахрайстві до трьох з половиною років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на п’ять років. Згодом його продовжили ще на рік.

У лютому 2021-го суд замінив покарання на реальне ув’язнення за поданням Федеральної служби виконання покарань. У відомстві Навального звинуватили в порушенні умов покарання та переховуванні від правоохоронних органів.

Сам Навальний заявив, що його умовний строк скінчився 30 грудня 2020 року, а в Німеччині він не переховувався, а відновлювався після отруєння.

Справу “Ів Роше” політик, його прихильники та правозахисники вважають політично мотивованою. 2017 року ЄСПЛ ухвалив, що розгляд справи порушив право Навального на справедливий суд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter