У Росії почали “суд” над 22 військовими з “Азову”: їм закидають тероризм

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону почав слухання у справі щодо 22 українських військових із батальйону “Азов”, яким закидають терористичну діяльність проти РФ. 

Про це повідомляють пропагандистські російські медіа. 

Фото: АР

Під час першого засідання представник російської прокуратури розповів, що двох із “підозрюваних” вже обміняли, тож розглядатимуть справу щодо 22 полонених українців, а не 24, як передбачалось.  

Серед підсудних — вісім жінок, які працювали на кухні у тиловому забезпеченні під час дислокації бригади на комбінаті “Азовсталь”. У полон всі вони, якщо вірити заявам росіян, потрапили у березні, коли намагались перейти блокпост на околиці міста. 

Наступне судове засідання судді призначили на 28 червня. Полоненим українським військовим загрожує від 15 років до довічного. 

Нагадаємо, що спроба Росії “судити” українських військовополонених є воєнним злочином. Російське керівництво ще торік казало про плани “судити” 92 українців. Загалом же у РФ завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 громадян України, зокрема, принаймні 220 людей підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”. 

У Росії вже незаконно судять українського військовополоненого Антона Чередника. Російська прокуратура звинувачує його у буцімто розстрілі цивільного під Маріуполем. Військовополоненому також закидають спробу захоплення влади, жорстоке поводження з цивільними та навчання задля терористичної діяльності. 

Так звані “суди” над українськими військовими вже проводили бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

ZMINA докладно пояснювала, чому псевдовироки є незаконними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter