У Португалії майже три роки не могли розформувати прикордонну службу, причетну до вбивства українця в аеропорту

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Португалії уряд вирішив розформувати Службу у справах іноземців і кордонів (SEF), що була причетна, зокрема, до смертельного побиття українця Ігоря Гоменюка три роки тому. 

Про це повідомляє португальський суспільний мовник RTP. 

Фото: theportugalnews.com

Рішення про реструктуризацію SEF парламент країни схвалив ще в листопаді 2021-го, але за цей час його двічі відкладали.

На тлі ліквідації служби працівники планували оголосити п’ятиденний страйк, втім, вирішили відкласти його. Замість розформованої служби працюватиме Агентство у справах меншин, міграції та притулку (APMMA). Таким чином об’єднали функції прикордонної служби та Вищої комісії з питань міграції.

Наступні пів року посадовці формуватимуть нову агенцію, до складу якої  увійдуть 680 з близько дев’яти сотень співробітників SEF, а ще мінімум рік ті, хто не отримав роботи, допомагатимуть контролювати кордон. 

Випадок, що підштовхнув до змін, трапився у березні 2020-го.

Тоді 40-річний українець Ігор Гоменюк прилетів до аеропорту Лісабона. Троє працівників міграційної служби відвели чоловіка до приміщення тимчасового монтажного центру, побили та закрили в кайданках на вісім годин. Гоменюк помер через напад епілепсії, що трапився в нього, коли він був зв’язаним. 

Загиблий Ігор Гоменюк. Фото зі сторінки дружини у фейсбуку

Спочатку посадовці служби спробували приховати інцидент та в бланку заявки на проведення судмедекспертизи написали, що тіло Гоменюка знайшли на вулиці. З ордера на арешт інспекторів, який потрапив до місцевих журналістів, стало відомо, що за декілька днів до смерті українцю проводили дослідження в лікарні, а також що він скаржився на болі.

Побили Гоменюка нібито, щоб той не шумів. Винних у смерті згодом покарає суд, однак винними їх визнають лише за побиття. 

Правозахисники з Amnesty International у Португалії казали, що випадок з Гоменюком не поодинокий і зі схожою поведінкою доводиться стикатись і іншим мігрантам та мандрівникам. 

Після вбивства Гоменюка тодішня голова міграційної служби Португалії Кріштіна Гатоеш подала у відставку. Офіційно зробила вона це не через смерть українця. 

Про смерть Гоменюка не згадують й у повідомленні суспільного мовника щодо реформації служби. 

Нагадаємо, що у пошуках кращого життя у світі гинуть тисячі мігрантів щороку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter