За рік у світі загинули понад 3 тисячі мігрантів

Дата: 18 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

За рік у світі загинули більш ніж 3 тисячі мігрантів.

Про це повідомили в Міжнародній організації з міграції.

У МОМ зазначили, що міграцію у світі не спинила навіть пандемія коронавірусу, а тому люди, які шукають кращого життя, попри ризики вимушені долати тисячі кілометрів. 

За даними організації, за рік щонайменше 1773 людини загинули дорогою до Європи. Ще 593 людини померли на шляху до Канарських островів Іспанії. Зростання смертності серед мігрантів зафіксували в Південній Америці, де більшість із загиблих були венесуельцями. Так, минулого року правозахисники зафіксували 40 смертей, а цього – 104.

Майже 400 людей у 2020 році померли на кордоні між Сполученими Штатами та Мексикою, ще 245 загинули в Південно-Східній Азії. Як зазначили в МОМ, більшість із них були біженцями-рохінджами, які прямували на човнах з М’янми та Бангладеш до Малайзії, Таїланду та Індонезії.

“За кожною з цих цифр ховається втрачене життя і сім’ї, які мають оплакувати рідних”, – зазначив Френк Лацко, директор Центру аналізу даних глобальної міграції МОМ.

Водночас експерти наголосили, що загальне зменшення кількості смертей серед мігрантів, яке зафіксували цього року, не обов’язково свідчить про те, що число втрачених життів справді зменшилося, оскільки пандемія внесла суттєві зміни та ускладнила доступ до даних про смертність.

Фото: Janossy Gergely / Shutterstock

Нагадаємо, за словами правозахисників, Україна не є безпечною третьою країною (країна, яка не є країною походження іноземця або особи без громадянства), адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Новини про видавання владі різних держав людей, що шукають притулку в Україні, з’являються доволі часто. У 2018 році Генеральна прокуратура екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Чоловіка затримали українські прикордонники в аеропорту Харкова в червні 2016 року, куди він прибув з Туреччини. У липні 2017 року його звільнили з-під варти після закінчення терміну екстрадиційного арешту. Російські силовики підозрюють Тумгоєва в участі в ІДІЛ на території Сирії. Європейський суд з прав людини двічі відмовляв адвокатам Тумгоєва в припиненні екстрадиції, але Комітет ООН з прав людини зобов’язав українську владу припинити її.

Про тиск із боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів, які переховувалися в Україні від переслідувань влади Реджепа Ердогана.

Також 2018 року трансґендерний активіст Сольдаду Ковалісіді поїхав шукати притулку в Нідерландах. Із 2016 року він намагався пройти цю процедуру в Україні, але, навіть вигравши суд у ДМСУ, в нього не вийшло це зробити. Представники відомства прямо на засіданнях погрожували йому повторними відмовами. Після тривалого судового розгляду активіст розповідав, що в нього почалися проблеми зі здоров’ям, зокрема він писав, що часто замислюється про самогубство, а також заявив про переслідування та спробу невідомих викрасти його.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter