Біженці не можуть розраховувати на безпечний притулок в Україні – правозахисник

Дата: 21 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Україна не може вважатися безпечною третьою країною (країна, яка не є країною походження іноземця або особи без громадянства. – Ред.), адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Таку думку висловив юрист Харківської правозахисної групи Борис Захаров на конференції до дня біженця, який відзначається 20 червня, передає “Главком”.

Шукачі притулку в Україні стикаються з низкою проблем, зокрема:

  • викрадення і незаконне видавання до країни походження;
  • відмова в можливості подати заяву про притулок в Україні та зловживання з процедурою подання заяви;
  • передання конфіденційної інформації державним органам країни походження;
  • безпідставна відмова в наданні притулку;
  • порушення процедури оскарження;
  • невиконання рішень суду і багатократні оскарження судових рішень з боку ДМСУ;
  • порушення права на свободу та особисту недоторканність в екстрадиційних справах через безальтернативність тимчасового арешту;
  • застосування практики повторних арештів, незаконного збільшення терміну екстрадиційного арешту.

Захаров нагадав про випадки вбивств, насильницьких зникнень і викрадень з території України, а також катувань осіб, яких, зокрема, переслідує Росія. Водночас у цих випадках українські силовики демонструють неформальну співпрацю зі спецслужбами інших країн. 

“Серед старшого покоління співробітників СБУ більшість генералітету закінчили Вищу школу КДБ ім. Дзержинського. Після розпаду Радянського Союзу між спецслужбами країн колишнього СРСР зберігалися міцні зв’язки як на робочому, так і особистому рівнях. У нашому розпорядженні є численні непрямі докази неформальної співпраці спецслужб колишнього СРСР”, – додав він. 

Водночас не відкидає правозахисник і корупційної складової у справах видавання шукачів притулку до Росії. 

“Немає жодних доказів, що співробітники СБУ беруть хабарі за видачу особи, підозрюваної в тероризмі або участі в незаконних збройних формуваннях. Проте серед мусульман, яких переслідує РФ за цими статтями, а також у середовищі російських адвокатів, які їх захищають, поширена думка, що за кожну “голову” ФСБ надає значну винагороду. Оскільки діяльність спецслужб є закритою, а зацікавленість є доведеною, не можна відкидати і корупційну складову в екстрадиційних справах. Крім того, вже розслідуються справи про хабарництво в СБУ в безпосередньо пов’язаній сфері – щодо надання притулку в Україні”, – сказав він.

Новини про видавання владі різних держав людей, що шукають притулку в Україні, з’являються доволі часто. Минулого року Генеральна прокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Чоловіка затримали українські прикордонники в аеропорту Харкова в червні 2016 року, куди він прибув з Туреччини. У липні 2017 року його звільнили з-під варти після закінчення терміну екстрадиційного арешту. Російські силовики підозрюють Тумгоєва в участі в ІДІЛ на території Сирії. Європейський суд з прав людини двічі відмовляв адвокатам Тумгоєва в припиненні екстрадиції, але Комітет ООН з прав людини зобов’язав українську владу припинити її.

Про тиск з боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів, які переховувалися в Україні від переслідувань влади Еджепа Ердогана.

Також минулого року трансґендерний активіст Сольдаду Ковалісіді поїхав шукати притулку в Нідерландах. Із 2016 року він намагався пройти цю процедуру в Україні, але навіть вигравши суд у ДМСУ в нього не вийшло це зробити. Представники відомства прямо на засіданнях погрожували йому повторними відмовами. Після тривалого судового розгляду активіст розповідав, що в нього почалися проблеми зі здоров’ям, зокрема він писав, що часто замислюється про самогубство, а також заявив про переслідування та спробу невідомих викрасти його.

Водночас на початку червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, що брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, який дозволить їм у спрощеному порядку отримувати українське громадянство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter