Убивство українця в аеропорту Лісабона: винних у смерті покарали, однак лише за побиття чоловіка

Дата: 11 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Португалії суд визнав винними в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень трьох працівників міграційної служби, які побили до смерті на початку минулого року в аеропорту Лісабона українця Ігоря Гуменюка. Всі вони отримали від семи до дев’яти років за ґратами.

Про це повідомляє BBC.

Загиблий Ігор Гоменюк. Фото зі сторінки дружини у фейсбуку

40-річний Ігор Гоменюк прилетів до аеропорту Лісабона 12 березня минулого року. Там троє працівників міграційної служби відвели його до приміщення тимчасового монтажного центру, побили та закрили в кайданках на вісім годин. Гоменюк помер через напад епілепсії, що трапився в нього, коли він був зв’язаним. 

Спочатку посадовці служби спробували приховати інцидент та в бланку заявки на проведення судмедекспертизи написали, що тіло Гоменюка знайшли на вулиці. З ордера на арешт інспекторів, який потрапив до місцевих журналістів, стало відомо, що за декілька днів до смерті українцю проводили дослідження в лікарні, а також що він скаржився на болі. Побили Гоменюка нібито, щоб той не шумів. 

Суд, який розглядав справу, встановив, що під час допиту працівники Служби в справах іноземців і кордонів (SEF) били Гоменюка кийками й зламали ребра, через що він і задихнувся. На початку слідства посадовців звинувачували у вбивстві, однак винними їх визнали в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень

Наприкінці минулого року португальський уряд також вирішив сплатити компенсацію в 700 тисяч євро дружині та двом дітям загиблого, які залишилися в Україні.

Нагадаємо, що після розголосу голова міграційної служби Португалії Кріштіна Гатоеш подала у відставку. Офіційно зробила вона це не через смерть українця. Зі свого боку правозахисники з Amnesty International в країні повідомляли, що випадок з Гоменюком не поодинокий і зі схожою поведінкою доводиться стикатись і іншим мігрантам та мандрівникам. 

Відомо, що минулого року у світі загинули більш ніж 3 тисячі мігрантів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter