У Польщі представили два законопроєкти щодо помʼякшення законодавства про аборти

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Польська партія “Лівиця” внесла до сейму два законопроєкти щодо лібералізації законодавства про аборти.

Про це повідомляє RMF24.

Фото: Wojciech Kozmic

Так, один з нових законопроєктів передбачає повну легалізацію права переривання вагітності до 12-го тижня. Також він пропонує скасувати кримінальну відповідальність за переривання вагітності за згодою жінки в ситуації тяжкої, незворотної інвалідності або невиліковної хвороби плода.

Другий законопроєкт гарантує право на медичну допомогу у вигляді штучного переривання вагітності до закінчення 12-го тижня, а в окремих випадках і після 12-го тижня, а також декриміналізації штучного переривання вагітності за згодою вагітної.

У січні 2021 року в Польщі набула чинності майже повна заборона на аборти. Перервати вагітність дозволено лише у двох випадках: якщо вона настала внаслідок зґвалтування й у випадку загрози життю або здоров’ю жінки.

Раніше ZMINA повідомляла, що після фактичної заборони абортів у Польщі в країні трапилося щонайменше два випадки, коли лікарі не проводили аборт, а тому жінки помирали. 

Нагадаємо, наприкінці січня 2023 року в Польщі лікарі відмовилися робити 14-річній дівчинці, яка стала жертвою сексуального насильства, переривання вагітності.

А в березні у Варшаві засудили до восьми місяців громадських робіт польську активістку руху Abortion Dream Team Юстину Виджинську. Жінку визнали винною в тому, що вона допомогла жертві сексуального насильства отримати пігулки для переривання вагітності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter