У Польщі активістку засудили до громадських робіт через допомогу в перериванні вагітності жертві сексуального насильства

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Суд у місті Варшаві засудив до восьми місяців громадських робіт польську активістку руху Abortion Dream Team Юстину Виджинську. Жінку визнали винною в тому, що вона допомогла жертві сексуального насильства отримати пігулки для переривання вагітності.

Про це повідомило польське видання Szczecinskie24.pl.

Активістка Юстина Виджинська. Джерело: Foto: PAP / Paweł Supernak

Правозахисники зазначають, що ця справа може стати прецедентом для Польщі, де законодавство щодо абортів є одним з найсуворіших у Європі. Це перший подібний суд у європейській країні, коли на порядку денному постала справа про пособництво в проведенні аборту. 

Юстину Виджинську звинуватили в допомозі в проведенні аборту, що карається позбавленням волі на строк до трьох років. Активістка подаватиме апеляцію.

У 2020 році до організації “Аборти без кордонів” звернулась Анна, яка розповіла, що зазнала сексуального насильства з боку свого партнера. Жінка зазначила, що налаштована перервати вагітність і думала про виїзд за кордон, оскільки не бачила можливості зробити аборт у Польщі.

Виджинська допомогла Анні дістати препарати для переривання вагітності. Коли про випадок дізнався партнер жінки, він повідомив у поліцію. Тоді активістку звинуватили в пособництві аборту та зберіганні таблеток без дозволу на їхній продаж. 

Ультраправа організація Ordo Iuris, яка виступала в справі як громадська сторона, що представляла інтереси ненародженого плода, вимагала для Виджинської один рік позбавлення волі. Прокуратура вимагала 10 місяців громадських робіт і 10 тисяч злотих.

Під час засідання в суді заслухали свідчення Анни, якій Виджинська передала таблетки. Жінка подякувала активістці за допомогу.

Перед оголошенням вироку перед будівлею варшавського суду з’явилася група підтримки активістки. Її учасники несли транспаранти з гаслами “Я – Юстина”. Були й противники Виджинської: перед будівлею припаркувалася вантажівка з написом “Таблетка для аборту вбиває” та фотографією мертвого плода.
 
Зрештою, рішенням суду Виджинську засудили до восьми місяців виконання неоплачуваних громадських робіт упродовж 30 годин на місяць.
 
Нагадаємо, наприкінці січня в Польщі лікарі відмовилися робити 14-річній дівчинці, яка стала жертвою сексуального насильства, переривання вагітності.
 
Раніше ZMINA повідомляла, що після фактичної заборони абортів у Польщі в країні трапилося щонайменше два випадки, коли лікарі не проводили аборт, а тому жінки помирали. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter