У ПАР урядуща партія вперше за 30 років не отримала більшості в парламенті: це може підірвати вплив Росії в регіоні

Дата: 16 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Найбільша політична партія Південноафриканської Республіки (ПАР) “Африканський національний конгрес” (АНК) уклала коаліційну угоду з опозицією – “Демократичним альянсом”, Партією свободи Інката та низкою менших політсил, і це може підірвати багаторічний вплив Росії в регіоні.

Про це пише Deutche Welle.

Президент ПАР Сиріл Рамафоса. Джерело: Zhang Yudong / Xinhua / picture alliance

За результатами виборів АНК вперше за 30 років втратив будь-які шанси на формування монобільшості в парламенті. Другою на виборах стала партія “Демократичний альянс”, яка має прозахідну й проукраїнську позицію. 

Як заявив лідер “Демократичного альянсу” Джон Стінхейзен, день укладення міжпартійної угоди “увійде в аннали історії як початок нової глави” для ПАР. Також це може відкрити можливості для західної та української дипломатії.

За результатами двох тижнів переговорів “Демократичний альянс” погодився сформувати уряд національної єдності, уточнив політик.

Загалом на виборах АНК отримав 159 із 400 місць у парламенті, “Демократичний альянс” – 87.

15 червня 2024 року парламент обрав президента країни. Ним знову став Сиріл Рамафоса від АНК, який очолює країну з 2018 року. Його обрали попри критику за зростання бідності й безробіття у країні, які найбільше впливають на темношкіру частину населення – головного електорату урядущої партії протягом багатьох років.

Нагадаємо, що на переконання експертки з міжнародних відносин, професорки бізнес-школи IPADE (Мексика) Бренди Естефан, в Африці Росія позиціює себе як антиколоніальна держава, щоб завоювати прихильність Глобального Півдня у війні проти України. Тож офіційний Київ повинен активніше працювати з країнами Африки та Південної Америки, щоб протистояти поширенню російських наративів про війну в Україні. Зокрема, варто долучити академічні спільноти, жіночі та молодіжні організації, вважає вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що директор аналітичного центру “Фундація Брентхерста” у Йоганнесбурзі (ПАР) Грег Міллс під час конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь” заявив, що рівень підтримки Росії у країнах Африки за час повномасштабного вторгнення в Україну почав спадати. Натомість в цих країнах все більше з’являються проукраїнські настрої.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter