Рівень підтримки Росії в країнах Африки спадає, понад 74% жителів ПАР засуджує дії Росії в Україні – дослідження

Дата: 15 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Рівень підтримки Росії у країнах Африки за час повномасштабного вторгнення в Україну почав спадати. Натомість в цих країнах все більше з’являються проукраїнські настрої.

Про це заявив директор аналітичного центру “Фундація Брентхерста” у Йоганнесбурзі (ПАР) Грег Міллс під час конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь”, передає кореспондент ZMINA.

Rajesh Jantilal/AFP

Міллс послався на дані соціологічного дослідження щодо ставлення жителів Південно-Африканської Республіки до російської збройної агресії в Україні, проведеного у листопаді 2022 року та оновленого у 2023-му.

Так, дослідження свідчить, що 74,3% південноафриканців підтримують тезу про те, що повномасштабне російське вторгнення в України має бути засудженим.

“Більшість жителів ПАР на боці України. І більше того навіть правляча африканська партія – Африканський національний конгрес також висловлює свою підтримку на користь України”, – сказав Грег Міллс.

За його словами, також 15% південноафриканців вважає, що ПАР повинна підтримувати будь-яку країну, на яку вторгається її сусід.

Так вважають і в Танзанії та навіть у Зімбабве, де величезна кількість внутрішніх проблем, де вплив Росії залишається доволі сталим та високим. Африканські країни є нібито проросійськими, але якщо подивитися на цифри, то побачимо, що більшає проукраїнських настроїв, аніж проросійських“, – зауважує Міллс.

Це, за його словами, підтверджують голосування африканських країн в ООН на підтримку України, навіть якщо деякі країни Африки дотримуються нейтральності у голосуванні.

“Дійсно, засудження дій Росії щодо України в Африці є не настільки вираженим. Ще немає зрушень в країнах Західної Африки чи Судані, зважаючи на те, що Москва залишається найбільшим продавцем зброї країнам африканського континенту. Але при цьому рівень підтримки Росії в країнах Африки почав падати”, – сказав директор аналітичного центру в Йоганнесбурзі.

Нагадаємо, 14 жовтня у Києві стартувала Міжнародна конференція “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь” за участю лідерів Глобального Півдня.

У конференції беруть участь представники з різних країн світу, зокрема Індії, Індонезії, Катару, Малайзії, Нікарагуа, Уругваю, Кенії, Філіппін, Туреччини, Австрії, Естонії, Аргентини, Мексики, Колумбії, Судану, Італії, Чилі, представники опозиції уряду Ірану та Сирії, які мешкають за межами цих країн, а також інші країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter