“Росія каже Африці та Південній Америці, що війна в Україні їм на користь” – мексиканська екпертка закликала Київ посилити антипропаганду

Дата: 20 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В Африці Росія позиціює себе як антиколоніальна держава, щоб завоювати прихильність Глобального Півдня у війні проти України. Тож офіційний Київ повинен активніше працювати з країнами Африки та Південної Америки, щоб протистояти поширенню російських наративів про війну в Україні. Зокрема, варто долучити академічні спільноти, жіночі та молодіжні організації.

Про це заявила експертка з міжнародних відносин, професорка бізнес-школи IPADE (Мексика) Бренда Естефан під час конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь”, яка проходила в Києві 14–16 жовтня.

Бренда Естефан

За її словами, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російські дипломати в кілька разів збільшили кількість візитів до країн Африки та Південної Америки, щоб схилити уряди цих країн до підтримки Росії у війні проти України. Зокрема, протягом 2023 року високопосадовці Росії відвідували Анголу, Бурунді, Еритрею, Малі, Південну Африку та Мозамбік. Окрім цього, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров також здійснив візити до низки латиноамериканських країн. Він був у Бразилії, Венесуелі, Нікарагуа та на Кубі, де просував російські наративи. 

“У цих країнах панують антизахідні ідеї, і саме тому Лавров розказував, що від конфлікту в Україні цим країнам тільки краще. Тому Росія показує себе як антиколоніальну державу в Африці, наголошуючи, що вона ніколи не колонізувала африканські країни, а навпаки, як наступниця СРСР підтримувала чимало антиколоніальних війн, зокрема в Анголі та Мозамбіку. Вони роблять акцент на тому, що Росія захищає такі самі цінності, що і СРСР, ностальгією цих країн за Радянським Союзом та антиамериканськими почуттями”, – пояснила Бренда Естефан.

За її словами, Україна намагається протистояти поширенню російських наративів, зокрема в Африці, де останнім часом з’явилося кілька українських дипломатичних представництв. Однак цього недостатньо, вважає експертка. На її думку, дипломатія має бути посилена зусиллями в різних соціальних секторах взаємодії, через посилення економічних зв’язків України з африканськими країнами та генерацію економічних проєктів.

Аналітикиня переконана, що допомогти цьому може академічна спільнота країн Африки та Південної Америки через обмін студентами. 

“Треба доносити український порядок денний та українське бачення цих подій. Не менш важливим є також залучення жіночих, молодіжних організацій, вчених рад до подібної роботи. І при цьому наратив повинен стосуватись не лише національної протидії Росії. В першу чергу необхідно пропагувати Україну. Її місце, її роль та важливість для решти та важливість наших взаємних стосунків”, – підкреслила Бренда Естефан у своєму виступі.

На її переконання, Україна повинна чітко формулювати свої посили для зовнішнього світу і посилити взаємодію через конкретні проєкти в рамках співпраці між різними країнами. 

“Скажімо, здавалося б повсякденний випадок. П’ять українських військовослужбовців, які зазнали поранень та ампутації, потребували протезування, і саме Мексика запропонувала їм отримати необхідну допомогу з реабілітації на базі мексиканських клінік. І це не щось незначне, насправді це є надзвичайно важливим свідченням того, чого ми прагнемо, і що ми робимо разом”, – зазначила Естефан.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter