В Офіс генпрокурора хочуть узяти на роботу юриста Медведчука

Дата: 09 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

На посаду заступника генерального прокурора претендує колишній заступник головного військового прокурора Генпрокуратури Максим Якубовський, який працював у олігарха Віктора Медведчука. 

Про це повідомив активіст Віталій Шабунін. 

У 2015–2017 роках 47-річний Якубовський очолював військову прокуратуру Південного регіону, а згодом став заступником головного військового прокурора Генеральної прокуратури України. До призначення в органи Якубовський працював у Центрі правових ініціатив “Правова держава”, який пов’язували з олігархом Медведчуком. 

Також Якубовського бачили на з’їзді організації “Український вибір”, яку очолює Медведчук. Там він висловлювався від імені організації, а робочий телефон юриста збігався з номером центрального офісу “Українського вибору” Медведчука.

Про ймовірне призначення Якубовського дізналися з декларації за минулий рік, де він у графі щодо дійсного або майбутнього місця роботи вказав Офіс генерального прокурора, а посаду – заступник генерального прокурора. 

На сайті Офісу генпрокурора наразі немає інформації про призначення Якубовського. Водночас Віталій Шабунін пише, що генпрокурорка Ірина Венедіктова вже призначила “юриста Медведчука” своїм заступником.

Нагадаємо, що нещодавно декілька десятків громадських діячів, активістів та журналістів звернулися до Омбудсмана Людмили Денісової, щоб вона простежила за дотриманням права на справедливий суд у справі Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані. Олігарх намагається заборонити розповсюдження книги “Справа Василя Стуса”, де фігурує його ім’я. Експерти вбачають у позові неприховану спробу прямого тиску на свободу слова, друку та наукової думки в Україні. 

Олігарх активно намагається приховати свою роль у справі Василя Стуса, якого радянська влада відправила на п’ять років до в’язниці за антирадянську діяльність. У серпні минулого року адвокати політика вимагали видалити з фільму “Заборонений” про життя поета сцену процесу, де фігурував Медведчук.

Через згадку про справу Стуса Медведчук подав до суду й на видання “Букви”. Голові ОПЗЖ не сподобалося формулювання журналістів: “Медведчук під час судового розгляду порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter