Омбудсмана просять забезпечити справедливість суду в розгляді позову Медведчука проти Кіпіані

Дата: 12 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Декілька десятків громадських діячів, активістів та журналістів вимагають від Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової забезпечити право на справедливий суд у справі за позовом голови “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані та українського видавництва Vivat. Олігарх намагається заборонити розповсюдження книги “Справа Василя Стуса”, де фігурує його ім’я і Василя Стуса засудили до 10 років примусових робіт і п’яти років заслання за антирадянську діяльність у 1980 році. Адвокатом поета на процесі був Віктор Медведчук. .

Текст заяви опублікував на своїй сторінці у фейсбуку сам Кіпіані. 

Вчора ввечері подав заяву до омбудсмена Людмили Денисової. Процес "Медведчук проти книги "Справа Василя Стуса" – це…

Опубліковано Вахтанг Кіпіані Середа, 12 серпня 2020 р.

У позові Медведчука підписанти звернення вбачають неприховану спробу прямого тиску на свободу слова, друку та наукової думки в Україні. 

“Суд не має права брати на себе оцінку історичних подій та дій осіб, які були їх учасниками. Адже в протилежному випадку суд має оцінювати аргументованість суб’єктивних думок. А це – неприпустимо. Особиста думка автора книги “Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР” ґрунтується на фактах і свідченнях, викладених в архівних документах колишнього КДБ УРСР”, – наголошують вони. 

У коментарі ZMINA адвокат Кіпіані В’ячеслав Якубенко розповідав, що претензії в політика викликають лише декілька рядків твору. У своїй заяві колеги журналіста підкреслюють, що фрази, які обурили Медведчука і спричинили позов, є оцінними судженнями з фактологічним підґрунтям, а тому об’єктивно довести їхню достовірність або спростувати неможливо.

“Вважаємо неприпустимим той факт, що політик використовує суд для того, щоб змусити відмовитися від історичної правди, залякати інакодумців, як це успішно робила радянська держава, змусити прийняти власну точку зору щодо його ролі в судовому процесі над українським поетом-дисидентом Василем Стусом. Рішення суду має бути законним, а не політично вмотивованим”, – підсумували вони. 

Нагадаємо, що в липні суд продовжив розгляд позову Медведчука проти Кіпіані. Відомо, що олігарх активно намагається приховати свою роль у справі Василя Стуса, якого радянська влада відправила на п’ять років до в’язниці за антирадянську діяльність. У серпні минулого року адвокати політика вимагали видалити з фільму “Заборонений” про життя поета сцену процесу, де фігурував Медведчук.

Через згадку про справу Стуса Медведчук подав до суду й на видання “Букви”. Голові ОПЗЖ не сподобалося формулювання журналістів: “Медведчук під час судового розгляду порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter