Медведчук подав до суду на Кіпіані: вимагає заборонити розповсюдження книги про процес над Стусом

Дата: 02 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Голова “Опозиційної платформи – За життя” Віктор Медведчук позивається до суду проти журналіста Вахтанґа Кіпіані та вимагає заборонити розповсюдження його книги “Справа Василя Стуса”, де фігурує ім’я проросійського політика. 

Про це Кіпіані повідомив на своїй сторінці у фейсбуку. 

Книжка “Справа Василя Стуса” вийшла друком у 2019 році. У ній Кіпіані зібрав документи із шеститомної кримінальної справи проти дисидента, архівні документи зі справи (протоколи обшуків, допитів, листи, статті і т. д.), фотографії, свої власні статті, а також матеріали відомих дисидентів – Василя Овсієнка та Леоніда Бородіна.

У роботі фігурує ім’я Медведчука, який виступав у ролі адвоката Стуса на процесі 1980 року. На сторінках видання журналіст, зокрема, ставить перед читачами питання, чи “юрист Медведчук боявся КГБ, чи просто завжди був циніком і аморальним типом”. Саме цей фрагмент, за словами Кіпіані, спричинив обурення лідера ОПЗЖ. 

Тепер Медведчук просить суд захистити свою честь, гідність та ділову репутацію, а також спростувати нібито недостовірну інформацію. 

“Вимагає заборонити розповсюдження (продаж) у будь-якій формі і на будь-якій території примірників цієї книги”, – розповідає автор книги. 

Перше засідання у справі має відбутися 2 жовтня 2019 року в Дарницькому районному суді Києва. 

За словами Кіпіані, увага до його книжки з боку Медведчука вже підняла продажі видання. 

“Більше сотні українців зробили замовлення книги “Справа Василя Стуса” – понад 50 посилок відправив щойно. Майже дві сотні людей підписались на цю сторінку, і тепер нас понад 80 тисяч! Дякую за добрі слова, довіру й підтримку”, – написав журналіст.

У коментарі Центру прав людини ZMINA адвокат Кіпіані В’ячеслав Якубенко назвав вимогу Медведчука заборонити розповсюджувати примірники книги – непропорційним втручанням у свободу слова.

“Це позов – гіпертрофована спроба захистити честь і гідність пана Медведчука. Кожна особа має право вимагати спростування недостовірної інформації щодо себе, якщо вона вважає її такою. Але вимога заборонити поширення всього накладу книжки, де кількасот сторінок, а претензії викликають лише декілька рядків – непропорційне втручання у свободу слова”, – зауважив він.

Також захисник журналіста розповів деталі претензій Медведчука до Кіпіані: 

“Дев’ять фрагментів з книги: деякі – це речення, деякі – просто одне чи два слова, вирвані з контексту”. 

За словами Якубенка, захист журналіста базуватиметься на прецедентах ЄСПЛ. 

“Я читав рішення у справах, де Медведчук позивався до каналу “Прямий”, Українського тижня” та інших медіа. Практично всі ці справи стосуються двох сфер: минуле його батька та роль Медведчука у справі Стуса. Понад 90% справ вони (команда олігарха – ред.) виграють, вдосконалюються від справи до справи, але в мене є твердий намір перервати цю виграшну серію”, – підсумував він. 

Як відомо, Василя Стуса засудили до 10 років примусових робіт і п’яти років заслання за антирадянську діяльність у 1980 році. Адвокатом поета на процесі був Віктор Медведчук. У серпні минулого року адвокати політика вимагали видалити з фільму “Заборонений” про життя поета сцену процесу, де фігурував Медведчук. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter