Суд продовжив розгляд позову Медведчука проти Кіпіані

Дата: 10 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Дарницький районний суд Києва продовжив розгляд позову голови “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Олігарх намагається заборонити розповсюдження книги “Справа Василя Стуса”, де фігурує ім’я політика. 

Про це стало відомо зі стріму видавництва “Vivat”.

Опубліковано Видавництво Vivat Четвер, 9 липня 2020 р.

Медведчук подав позов проти журналіста ще у вересні минулого року. Річ у тім, що в книжці “Справа Василя Стуса”, яка вийшла друком у 2019 році, фігурує ім’я Медведчука, що виступав у ролі адвоката Стуса на процесі 1980 року. На сторінках видання журналіст, зокрема, ставить перед читачами питання, чи “юрист Медведчук боявся КГБ, чи просто завжди був циніком і аморальним типом”. Саме цей фрагмент, за словами Кіпіані, спричинив обурення лідера ОПЗЖ. 

Олігарх просить суд захистити свою честь, гідність та ділову репутацію, а також спростувати нібито недостовірну інформацію. Захист журналіста вже називав вимогу Медведчука заборонити розповсюджувати примірники книги непропорційним втручанням у свободу слова.

“Цей позов – гіпертрофована спроба захистити честь і гідність пана Медведчука. Кожна особа має право вимагати спростування недостовірної інформації щодо себе, якщо вона вважає її такою. Але вимога заборонити розповсюдження всього накладу книжки, де кількасот сторінок, а претензії викликають лише декілька рядків, – непропорційне втручання у свободу слова”, розповідав у коментарі ZMINA адвокат Кіпіані В’ячеслав Якубенко.

Наразі під будівлею суду проходить мітинг, на якому зібралося близько 100 людей. Учасники скандують “Медведчук – під арешт!” та “Реванш не пройде!”.

Нагадаємо, що Віктор Медведчук активно намагається приховати свою роль у справі Василя Стуса, якого радянська влада відправила на п’ять років до в’язниці за антирадянську діяльність. У серпні минулого року адвокати політика вимагали видалити з фільму “Заборонений” про життя поета сцену процесу, де фігурував Медведчук.

Через згадку про справу Стуса Медведчук подав до суду й на видання “Букви”. Голові ОПЗЖ не сподобалося формулювання журналістів: “Медведчук під час судового розгляду порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого”.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter