У Німеччині вперше за багато років побільшало нападів на будинки біженців

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Кількість нападів на будинки біженців знову зростає. За девʼять місяців 2022 року вже було скоєно 65 таких нападів, а це майже стільки ж, як за весь попередній рік. Тоді влада зафіксувала 70 випадків зіпсування майна біженців, які переважно чинили праворадикали. 

Про це повідомляє видання “Spiegel” з посиланням на дані міністерства внутрішніх справ.

Фото: Getty Images

У звіті МВС Німеччини зазначається, що на тлі збільшення кількості українських біженців кількість нападів цього року може значно зрости. Почастішали також повідомлення про напади на притулки для біженців.

Однак у порівнянні з частотою нападів у 2015 році кількість нападів цього року є низькою. Тоді було зареєстровано 1047 нападів. Відтоді їхня кількість щороку зменшувалася.

За статистикою МВС, щодня в Німеччині відбувається щонайменше два напади безпосередньо на біженців. 711 осіб зазнали нападів біля своїх будинків у період із січня до вересня 2022 року.

У виданні “Spiegel” також повідомили, що наприкінці жовтня в Нижній Саксонії 34-річний чоловік стріляв із пневматичного пістолета в житло для українських біженців. У будинку ніхто не постраждав.

За версією слідства, ввечері 28 жовтня двоє хлопчиків гралися на сходах біля будинку, коли почули постріл. Його також чули двоє дорослих, які перебували на вулиці. Діти розповіли, що бачили чоловіка, який стояв біля їхнього двору та стріляв з пістолета. 

У будинку підозрюваного провели обшук та знайшли зброю. Самого чоловіка на місці не було. Йому інкримінують замах на заподіяння небезпечних тілесних ушкоджень.

Водночас німецька поліція закликає українців довіряти правоохоронцям та звертатися по допомогу. 

 

“До поліції треба звертатися, якщо є відчуття, що відбувається щось неправомірне. Далі оцінити ситуацію може поліція, прокуратура або пізніше суд. Не треба самим вирішувати це, для цього справді є фахівці. Ми ж можемо почати діяти тільки тоді, коли знаємо, що відбулося щось протиправне”, – зазначила прокурорка Тереза Отт.

Як зазначає перший головний комісар поліції Мюнхена Карл Шнайд, інформацію про правопорушення на ґрунті ненависті часто замовчують, оскільки вважають їхнє вирішення безперспективним. 

“Найгірше, що ви можете зробити – це нічого не робити. У такий спосіб ви захищаєте зловмисника. А якщо такі ситуації будуть без уваги поліції, то злочинці продовжать це робити ще більше й далі”, – зазначив він. 

Комісар також порадив українським біженцям діяти превентивно: одразу після приїзду до Німеччини змінювати номери машин з українських на німецькі або паркувати автомобілі на приватних парковках чи між іншими автівками, щоб не було видно номери. 

Раніше ZMINA писала, що ввечері 21 жовтня в районі німецького міста Баутцен, що у федеральній землі Саксонія, на групу українок напали кілька німецьких чоловіків: дві дівчини отримали легкі поранення. Водночас нападники вигукували ксенофобні образи.

Нагадаємо, що після інциденту з імовірним підпалом готелю для українських біженців у Німеччині Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав німецьку владу провести неупереджене та швидке розслідування, а країни ЄС – утриматися від надання прихистку росіянам призовного віку, які ухиляються від мобілізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter