Після пожежі в готелі з українськими біженцями в Німеччині Омбудсман закликав ЄС не надавати притулку ухилянтам з РФ

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець після інциденту з ймовірним підпалом готелю для українських біженців у Німеччині закликав німецьку владу провести неупереджене та швидке розслідування, а країни ЄС – утриматися від надання прихистку росіянам призовного віку, які ухиляються від мобілізації.

Відповідну заяву він опублікував на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: Reuters

“Висловлюю стурбованість щодо подальшого стану безпекової ситуації у країнах, де наразі перебувають біженці з України. Особливо в умовах, коли російські громадяни чоловічої статі в умовах мобілізаційної кампанії, оголошеної Путіним, масово покидають Російську Федерацію і часто в грубій формі висловлюють своє незадоволення та погрожують фізичною розправою українським жінкам та дітям за кордоном”, – йдеться у заяві.

За словами Лубінця, українська сторона вважає неприйнятною ситуацію, коли, рятуючись від війни у своїй країні, громадяни стають жертвами в місцях тимчасового притулку.

“Закликаю владу Німеччини провести повне, неупереджене та швидке розслідування вказаних фактів, забезпечити переселення 14 українських біженців до більш безпечного місця, а також відпрацювати системні рішення щодо забезпечення безпеки місць проживання українських громадян”, – заявив він.

Крім того, Омбудсман звернувся до урядів країн Європейського Союзу з проханням утриматися від прийняття рішень щодо надання прихистку чоловікам призовного віку, які ухиляються від мобілізації в Російській Федерації. 

Нагадаємо, що напередодні у німецькому муніципалітеті Грос-Штремкендорф майже вщент згорів гуртожиток для українських біженців. Правоохоронці розглядають підпал як основну версію. Відомо, що пожежа зайнялася ввечері у частині помешкання, де мешкали українці. Будинок гуртожитку вигорів майже повністю, збереглися лише зовнішні стіни.

На момент займання в гуртожитку було 14 людей, вони не постраждали, оскільки встигли вчасно залишити приміщення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter