У МЗС України відреагували на наміри ООН допомогти Росії обійти санкції в обмін на відновлення “зернової угоди”

Дата: 11 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна спільнота має працювати над поверненням Росії до виконання зобов’язань, а не посилювати її відчуття безкарності й заохочувати до агресії. 

Про це на своїй фейсбук-сторінці заявив речник МЗС України Олег Ніколенко у відповідь на скандал довкола Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш

Напередодні німецьке видання “Bild” оприлюднило листа Гуттереша до міністра закордонних справ Росії з пропозиціями відновити “зернову угоду” в обмін на послаблення санкцій. 

У своєму листі Гутерреш пропонує “чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і Російською Федерацією”, яка має “призвести до відновлення Чорноморської ініціативи”.

Гуттереш пропонує Росії повернути російський державний банк до SWIFT. Зокрема, для обходу санкцій Генсек ООН пропонує використовувати спеціально засновану дочірню компанію підсанкційного російського банку під назвою “RSHB Capital SA”.

Російські атаки безпілотників на зернову інфраструктуру Одеси знищили тисячі тонн харчових продуктів

За задумом це дозволить підконтрольній Кремлю компанії “взяти на себе роль інтерфейсу та надавати технічні послуги для платіжних операцій, не відіграючи водночас ролі банку, тому їй не потрібна банківська ліцензія згідно із законодавством Люксембургу”.

Глава ООН хоче активувати фейковий банк, який обійде санкції ЄС проти російських банків.

Bild

До того ж щодо вказаних намірів ООН має підтримку в особі ЄС.

Bild звернувся до Європейської комісії, яка відповідає за виконання санкцій. І представник ЄК підтвердив, що “ЄС висловив Росії через ООН свою відкритість для пошуку постійнішого, конструктивнішого рішення через призначену дочірню компанію Російського аграрного банку, що дозволяє здійснювати платежі SWIFT відповідно до санкцій ЄС щодо транзакцій сільськогосподарської продукції”.

З листа також випливає, що ООН хоче застрахувати російські кораблі від українських атак. У межах цього пункту Гутерреш серйозно пропонує Лаврову застрахувати російські кораблі від українських атак в Азовському та Чорному морях.

“Спільно фінансована ООН страхова компанія для російського експорту продовольства та добрив може запрацювати з Lloyd’s протягом чотирьох-шести тижнів”, – написав Генсек ООН.

Глава ООН пропонує не лише страхування вантажів для російського експорту продовольства, а й, зокрема, добрива. 

Bild спробувало звернутися до британського страховика суден “Lloyd’s”. Але той відповів: “Без коментарів”.

Крім того, ООН пропонує Росії повернути заморожені гроші. Під цим пунктом Гутерреш висловлює Лаврову пропозицію допомогти режиму Путіна повернути активи в ЄС, які були заморожені санкціями.

Останнім пунктом пропонується відновити дозвіл російським кораблям причалювати до портів ЄС через швидкі портові дозволи.

“Організація Об’єднаних Націй готова вивчити подальші варіанти полегшення доступу російських кораблів до портів ЄС у контексті торгівлі сільськогосподарською продукцією, включно зі спрощеними процедурами видавання відповідних дозволів, зокрема перед відправленням до російських портів”, – мовиться в листі Гуттереша.

З цією метою представники ООН вже “провели обговорення з Європейською комісією та вибраними портовими адміністраціями, зокрема Німеччини, Бельгії, Іспанії та Нідерландів”.

У своїй заяві речник МЗС України наголосив, що позиція української сторони залишається незмінною: послаблення частини санкційного режиму проти РФ в обмін на відновлення “зернової угоди” стане перемогою російського продовольчого шантажу і запрошенням Москви до нових хвиль шантажу.

“Міжнародна спільнота має працювати над поверненням Росії до виконання своїх зобов’язань, а не посилювати її відчуття безкарності та заохочувати до нової агресії, пропонуючи поступки”, – написав речник МЗС України.
 
Він також підкреслив, що Україна, як один з ґаранторів глобальної продовольчої безпеки, готова продовжувати експорт зернових на світові ринки, зокрема до країн Африки та Азії, як у межах Чорноморської зернової ініціативи, так і через альтернативні маршрути в Чорному морі та наземним шляхом.
 
Нагадаємо, на початку вересня 2023 року голова Комісії з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе заявив, що комісія не дійшла висновку, що Росія вчиняє в Україні геноцид.

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населення, воєнними злочинами та злочинами проти людяності.

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

11 вересня 2023 року прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія не готова закінчувати війну проти України шляхом переговорів.

Із 24 лютого 2022 до 27 серпня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 26 717 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 9 511 загиблих і 17 206 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Голова Кримської правозахисної групи та документаторка воєнних злочинів Коаліції “Україна. П’ята ранку” Ольга Скрипник показує на зруйнований міст в Ірпені на Київщині, липень 2023 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter