У Мін’юсті розповіли, якою бачать оновлену люстрацію

Дата: 25 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Для посадовців Комуністичної партії та тих, хто працював за часів СРСР, треба скасувати люстрацію.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська, виступаючи в Конституційному Суді.

23 червня Конституційний Суд продовжив розгляд справи щодо конституційності окремих положень Закону “Про очищення влади” за поданнями 47 нардепів та Верховного Суду. Під час свого виступу Малюська повідомив, що міністерство бажає розділити на три групи категорії посадовців, які зараз записано в законі про очищення влади.

“Перша – люстрація чиновників Компартії і тих, які працювали за часів Радянського Союзу. З часів Радянського Союзу сплило чимало років, і люструвати їх на 10 років абсолютно незрозуміло, неактуально й необґрунтовано, баланс інтересів явно порушено, і є втручання держави в приватне життя без державно-публічно обґрунтованого інтересу. Тому цю категорію осіб, на нашу думку, слід із закону виводити. Вони не мають бути за жодних підстав люстрованими, жодного державно-публічного інтересу тут немає”, – сказав міністр.

Водночас у Мін’юсті хочуть залишити під “автоматичною люстрацією” тих осіб, які “з вірогідністю 99,9% впливали на формування державної політики в той час”, а саме топпосадовців, членів уряду і керівників адміністрації президента. До решти “абсолютної більшості” люстрованих чиновників, на думку Малюськи, потрібно застосовувати “індивідуальний підхід”.  

Нагадаємо, що в жовтні минулого року ЄСПЛ визнав порушення під час української люстрації, зокрема, права на повагу до приватного і сімейного життя і Кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції., а також права на справедливий суд і Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Як відомо, так званий закон про люстрацію передбачав звільнення посадовців, які допомагали колишньому президентові Віктору Януковичу узурпувати владу, були причетними до переслідувань активістів під час протестів на Майдані, а також співпрацювали з іноземними спецслужбами для підриву територіальної цілісності України. Згідно з документом, з посад держслужбовців усували й тих, хто в минулому обіймав пости в КПРС і КДБ.

Ще під час ухвалення закону правозахисники критикували деякі його пункти, що, на їхню думку, порушували право людини на захист приватного життя. Також вони казали про те, що люди, які підпали під люстрацію, мали можливість оскарження рішення про усунення в судовому порядку з дотриманням права на справедливий суд.

За півтора року після початку люстрації в Україні встигли звільнити майже тисячу посадовців, що становить 1/5 їхньої загальної кількості.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter