“Звільнені можуть повернутися на посади”: ЄСПЛ визнав порушення під час української люстрації

Дата: 17 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини, розглянувши справу “Полулях та інші проти України”, визнав, що під час звільнення чиновників за ухваленим у 2014 році Законом “Про очищення влади” була порушена Європейська конвенція з прав людини. 

Про йдеться в рішенні, опублікованому на сайті суду. 

До суду на Україну подали п’ятеро колишніх чиновників, звільнених у межах люстрації в Київській, Миколаївській, Чернігівській, Івано-Франківській та Донецькій областях. Певний час, як ідеться в матеріалах справи, вони працювали в правоохоронних органах, Міністерстві доходів і зборів та податковій, а один обіймав посаду другого секретаря районного відділу Комуністичної партії України у 90-х роках. 

Усі заявники стверджували, що влада порушила їхнє право на повагу до приватного і сімейного життя і Кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції., а троє розповіли, що українські суди довго розглядали їхні справи, в такий спосіб порушивши право на справедливий суд і Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Розглянувши факти, ЄСПЛ визнав порушення прав українців, про які вони казали в заяві. Тепер держава протягом трьох місяців має виплатити п’яти люстрованим чиновникам по 5 тисяч євро моральної компенсації. 

Водночас у відповідь на рішення суду Україна тепер має змінити ухвалений у 2014 році Закон “Про очищення влади”, стверджує експерт Центру прав людини ZMINA Володимир Яворський

“Усі звільненні тепер можуть повернутися до влади. Закон про декомунізацію чекає приблизно та ж участь. Як результат, нехтування правами людини – всі люди та заборонені організації вже незабаром відновляться у своїх правах“, – прогнозує він.

Коли приймали закон по очищення влади, то ми попереджали, що його норми порушують європейські стандарти прав людини. На…

Gepostet von Volodymyr Yavorskyy am Donnerstag, 17. Oktober 2019

Як відомо, так званий закон про люстрацію передбачав звільнення посадовців, які допомагали колишньому президенту Віктору Януковичу узурпувати владу, були причетними до переслідувань активістів під час протестів на Майдані, а також співпрацювали з іноземними спецслужбами для підриву територіальної цілісності України. Згідно з документом, з посад держслужбовців усували й тих, які в минулому обіймали пости в КПРС і КДБ.

Ще під час ухвалення закону правозахисники критикували деякі його пункти, які, на їхню думку, порушували право людини на захист приватного життя. Також вони казали про те, що люди, які підпали під люстрацію, мали можливість оскарження рішення про усунення в судовому порядку з дотриманням права на справедливий суд.

За півтора року після початку люстрації в Україні встигли звільнити майже тисячу чиновників, що становить 1/5 їхньої загальної кількості.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter