Малюська запевняє, що Мін’юст підготував новий закон про люстрацію

Дата: 23 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Найближчим часом на розгляд Кабінету Міністрів винесуть новий закон про люстрацію.

Про це розповів очільник Мін’юсту Денис Малюська, передає Інтерфакс-Україна.

Міністр нагадав про рішення ЄСПЛ щодо української люстрації, а також про справу щодо неконституційності окремих положень Закону “Про очищення влади”, яку наразі розглядає Конституційний Суд. 

“Завдавати збитків державі й чекати, тому що краще дочекатися Конституційного Суду (поки той ухвалить рішення. – Ред.), – це не опція для нас. Безумовно, нам цікава позиція Конституційного Суду. Але, наскільки в мене склалося враження, їм також цікава наша думка, і вони чекають, що ми приберемо левову частку проблем своїм законопроєктом”, – сказав Малюська. 

Відомо, що 23 червня Велика палата Конституційного Суду України продовжить розгляд справи щодо конституційності окремих положень Закону “Про очищення влади” за поданнями 47 нардепів та Верховного Суду, який турбують пункти про те, що члени Вищої ради юстиції (крім голови ВСУ), члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голова Державної судової адміністрації України, його перший заступник і заступник не можуть упродовж 10 років обіймати посади, якщо вони не менш ніж один рік сукупно обіймали посади з 25 лютого 2010 до 22 лютого 2014 року або з 21 листопада 2013 до 22 лютого 2014 року.

Також ВСУ хоче встановити конституційність люстрації суддів, які дозволяли затримати, взяти під варту чи покарати учасників Революції гідності, і п’ятирічну заборону для них обіймати посади. Верховний Суд подав конституційне подання також щодо 10-річної заборони обіймати посади для керівників ГПУ, СБУ, МВС, Служби зовнішньої розвідки тощо, якщо вони хоча б рік працювали на посадах за президента Віктора Януковича або з листопада 2013 до лютого 2014 року.

Крім того, Верховний Суд України цікавить конституційність 10-річної заборони обіймати посади для тих, хто був агентами в КДБ СРСР, КДБ УРСР, КДБ інших союзних республік колишнього СРСР, Головному розвідувальному управлінні Міністерства оборони СРСР, закінчив вищі навчальні заклади КДБ СРСР (крім технічних спеціальностей).

Подання нардепів же стосується, зокрема, заборони обіймати посади на 10 років для тих, хто працював за часів Януковича, а також паралельне застосування до них п’ятирічної заборони, якщо вони працювали під час Майдану 2013–2014 років.

Нагадаємо, так званий закон про люстрацію передбачав звільнення посадовців, які допомагали колишньому президентові Віктору Януковичу узурпувати владу, були причетними до переслідувань активістів під час протестів на Майдані, а також співпрацювали з іноземними спецслужбами для підриву територіальної цілісності України. Згідно з документом, з посад держслужбовців усували й тих, хто в минулому обіймав пости в КПРС і КДБ.

Ще під час ухвалення закону правозахисники критикували деякі його пункти, що, на їхню думку, порушували право людини на захист приватного життя. Також вони казали про те, що люди, які підпали під люстрацію, мали можливість оскарження рішення про усунення в судовому порядку з дотриманням права на справедливий суд.

За півтора року після початку люстрації в Україні встигли звільнити майже тисячу посадовців, що становить 1/5 їхньої загальної кількості.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter