У Мексиці визнали законними аборти

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Мексики визнав, що покарання за переривання вагітності є неконституційним.

Про це повідомляє CNN.

Активісти за права жінок у Мексиці 

Ще 1931 року в Мексиці ухвалили закон, який зробив аборти нелегальними, а винятки можна було робити лише в разі зґвалтування та ризику для життя матері. Згодом до конституції країни внесли поправки, що надали громадянам право вільно ухвалювати рішення про кількість своїх дітей і проміжки між їхнім народженням. Проте лише у 2008 році Верховний суд визнав, що абсолютний конституційний захист життя в період вагітності призведе до порушення основних прав жінок.

Місцеве законодавство врегульовує питання щодо абортів у всіх штатах Мексики. Однак лише чотири з них декриміналізували аборти протягом перших 12 тижнів вагітності, а в більшості схвалили поправки до конституції, які визнають початком життя момент зачаття. 

Конституційний суд Мексики розглядав позов щодо закону штату Коауїла, де за переривання вагітності можуть отримати штраф як жінки, так і люди, що їм допомагали. У своєму рішенні судді зазначили, що покарання за аборти порушує права жінок.

Рішення створює прецедент для того, щоб влада в інших штатах скасувала в місцевих законах покарання за аборт. Як зазначають журналісти The Guardian, ухвала продовжує тенденцію Верховного суду Мексики підтримувати петиції, подані активістками за права жінок. Мексиканська католицька церква висловила обурення через рішення. 

Декілька років поспіль у світі низка країн обмежує право жінок на аборт. Із 2019 року в США деякі штати ухвалили подібні заборони, а Конституційний суд сусідньої Польщі минулого року визнав аборти незаконними. Рішення спричинило масштабні акції протесту та викликало осуд з боку ЄС. 

Нещодавно в Україні члени міжфракційного депутатського об’єднання “Цінності. Гідність. Родина” та представники Ради церков, відомої своєю протидією рівності та правам жінок, домовилися подати на розгляд Верховної Ради законопроєкт, що дозволив би лікарям та медичному персоналу відмовлятися від участі в перериванні вагітності з міркувань совісті.

Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter