Європарламент засудив заборону абортів у Польщі

Дата: 27 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Європейський парламент засудив обмеження сексуальних та репродуктивних прав жінок у Польщі, яке виникло після того, як Конституційний суд країни фактично визнав незаконними аборти. 

Про це йдеться в заяві євродепутатів. 

Конституційний суд Польщі визнав незаконними аборти наприкінці жовтня. Відтепер у країні жінка не зможе перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плоду або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю. Постанова суду рівносильна майже повній забороні абортів, адже відповідним законом обґрунтовувалися приблизно 98% легальних процедур. 

Польське законодавство в питанні абортів і до запровадження заборони було одним з найсуворіших у Європі, адже переривання вагітності дозволяли лише: 

  • якщо вагітність загрожує життю або здоров’ю матері;
  • якщо медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю;
  • якщо вагітність виникла внаслідок кримінальних дій.

Це призвело до появи в Польщі явища “абортивного туризму” до сусідніх країн, а також існування “абортивного підпілля”. Декілька років тому депутат від партії влади “Право і справедливість” виступав з пропозицією замість аборту після зґвалтування давати жінкам 1 тис. дол. за дитину. Такі ініціативи обурювали польських жінок, які збиралися на багатотисячні акції протесту. 

Рішення Конституційного суду також спричинило акції. Згодом після їхнього початку польські націонал-радикали утворили бригади “для оборони церков” від протестувальників, а також нападали на них. 

У своїй заяві Європарламент нагадує, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин та жінок. 

“Тисячі польських жінок щороку змушені виїжджати за кордон, щоб отримати доступ до такої важливої ​​медичної послуги, як аборт, що ще більше загрожує їхньому здоров’ю та ставить під загрозу їхній добробут. Депутати Європарламенту висловлюють свою підтримку та солідарність із громадянами Польщі, зокрема жінками та ЛГБТІ+-особами, які, “незважаючи на ризики для здоров’я населення, вийшли на вулиці протестувати проти серйозних обмежень їхніх основних свобод та прав”, – зауважують парламентарі. 

На думку Європарламенту, рішення Конституційного суду Польщі є “ще одним прикладом політичного захоплення судової влади та системного краху верховенства права” в країні. Автори заяви просять відповідні органи оцінити склад трибуналу, який, на їхню думку, є підставою для оскарження ухвалених рішень. 

Нагадаємо, що нещодавно у Фінляндії тисячі людей вимагали змінити жорстке законодавство про аборти, яке дозволяє переривати вагітність лише після отримання двох окремих лікарських висновків про необхідність цього заходу. 

Також минулого року низка штатів США ухвалила закони, якими обмежили право жінок на аборт. Один з найжорсткіших законів ухвалили сенатори штату Алабама. Відтепер аборт у штаті вважається злочином на будь-якому терміні вагітності. Жінки не можуть зробити операцію навіть у разі зґвалтування або інцесту, але законодавці прописали можливість переривання вагітності, якщо вона загрожує життю матері. 

Після ухвалення закону в штаті хотіли судити за вбивство 27-річну Марші Джонс, яка внаслідок пострілу в живіт втратила дитину. Однак після розголосу та обурення громадськості звинувачення з дівчини зняли

Фотографія обкладинки: EUobserver

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter