У Києві затримали ката підпільної донецької в’язниці “Ізоляція” Дениса Куликовського

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Києві затримали військового злочинця, бойовика “ДНР”, коменданта підпільної в’язниці “Ізоляція” в Донецьку Дениса Куликовського.

Про це повідомив журналіст Станіслав Асєєв на своїй сторінці у фейсбуку та підтвердила пресслужба СБУ.

Джерело: ssu.gov.ua

“У Києві затримано головного військового злочинця Ізоляції – Куликовського Дениса, він же Палич. Тепер можу сказати, що життя прожив не дарма”, – написав Асєєв.

Джерело: скриншот повідомлення на фейсбук-сторінці Станіслава Асєєва

Згідно з повідомленням на сайті СБУ, зловмисника затримали в межах раніше відкритого кримінального провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 149 (торгівля людьми);
  • ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації);
  • ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Коментуючи затримання Куликовського, Асєєв написав у своєму фейсбуку: “По цьому фото і не скажеш, що ця істота – творець пекла з 2014 року. Але це пекло майже завжди наздоганяє його творців”.

“Палич” керував “Ізоляцією” орієнтовно у 2015−2018 роках. Звільнені згадують його як головного ката в’язниці, який прирікав людей на тортури, особисто катував утримуваних. За повідомленнями його жертв, в’язнів били, душили, ґвалтували, катували електричним струмом, застосовували методи психологічного впливу, такі як поховання заживо та інсценування розстрілів.

Нагадаємо, що бойовики самопроголошеної “ДНР” захопили артзавод “Ізоляція” у червні 2014 року та облаштували в’язницю. Там утримували й Асєєва, викраденого бойовиками 11 травня 2017 року. Журналіст пробув у полоні 31 місяць, із них 28 місяців – саме в “Ізоляції”.

Звільнили Асєєва 29 грудня 2019 року в межах обміну полоненими.

У січні 2021 року невідомі почали публікувати фотографії “Ізоляції” в анонімному телеграм-каналі. Асєєв підтвердив автентичність знімків. Донецькі правоохоронці заявили, що долучили ці знімки до кримінальних проваджень.

Сам журналіст наприкінці березня 2021 року оприлюднив у соцмережі фотографії та паспортні дані трьох ключових воєнних злочинців “Ізоляції”, які мають російське громадянство. Встановити їхні особи вдалося за підтримки вебсайту журналістських розслідувань Bellingcat.

За даними Офісу генпрокурора на липень нинішнього року, у справі про тортури в “Ізоляції” заочно повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни 15 особам; встановлено 170 постраждалих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter