У Києві рідні військовополонених провели акцію FREE AZOV

Дата: 18 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Києві в неділю, 18 лютого, відбулася акція рідних та близьких полонених військових, де вимагали звільнення українських бійців, яких тривалий час утримує Росія.

Про це пише “Суспільне”.

Учасниця акції FREE AZOV Тетяна Вишняк у Києві, 18 лютого 2024 року. Фото: Анна Железняк / “Суспільне”

Люди вчергове вийшли на столичний майдан Незалежності, щоб нагадати про те, що військові – захисники Маріуполя досі перебувають в неволі.

Учасниця заходу Аліса Шумак розповіла кореспондентці “Суспільного”, що 20 лютого виповниться 21 місяць, як її чоловік, оборонець Маріуполя знаходиться у полоні. Він вийшов у полон з іншими бійцями за наказом командування 20 травня 2022 року. Їм обіцяли гарантії збереження життя, і що вони через 3–4 місяці повернуться, але, на жаль, вони ще й досі там, сказала Аліса.

Учасниця акції FREE AZOV Аліса Шумак у Києві, 18 лютого 2024 року. Фото: Анна Железняк / “Суспільне”

Ще одна учасниця акції Тетяна Вишняк чекає із полону свого єдиного сина. За її словами, востаннє він їй телефонував 9 травня 2022 року, щоб привітати із Днем матері. Останнє ж повідомлення вона отримала 17 травня ввечері. Він написав: “Мам, все добре”. 

За словами жінки, 6 травня минулого року звільнили синового побратима, який розповів, що не бачив його, але чув голос. Зараз вона не знає, де син і в якому він стані.

Нагадаємо, що 8 лютого, у четвер, відбувся 51-й обмін військовополоненими. В Україну з російського полону повернулися 100 людей. Серед врятованих військовослужбовців цього разу 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонівців.

Всі визволені – рядового та сержантського складу. 84 з них захищали Маріуполь (зокрема 82 – оборонці “Азовсталі”), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках.

Щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Києві 13 січня родини військовополонених провели на майдані Незалежності мирну акцію “Серце на волю”: вони вийшли підтримати полонених, зниклих безвісти та цивільних заручників, щоб стати їхнім серцем, очима та голосом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter