У Києві невідомі напали на художника Даніеля Скрипника, назвавши його п***ром

Дата: 29 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві у районі Подолу увечері 28 травня невідомі гомофоби напали на художника Даніеля Скрипника. 

Про це розповіли у громадській організації “УкраїнаПрайд”. 

Даніель Скрипник. Фото: muzvar.com.ua

Активісти кажуть, що нападники, яких було щонайменше п’ятеро, під час побиття кричали гомофобні фрази щодо зовнішності хлопця. На сторінці організації в інстаграмі виклали відео нападу, зафільмоване з протилежного боку вулиці.  

“Хул* ти такий тут п**ар ходиш?” – переказують слова нападників. 

Постраждалий викликав поліцію, втім, правоохоронці й за 20 хвилин не приїхали, тож Даніель пішов. Разом з активістами він невдовзі має звернутись до відділку та написати заяву стосовно нападу на ґрунті ненависті через сексуальну орієнтацію.

“На щастя, Даніель не отримав видимих серйозних ушкоджень, лише садна на ногах та руках”, – кажуть вони. 

Активісти нагадали, що в Україні досі немає дієвого законодавства, аби карати винних у подібних нападах. На Подолі, де побили Скрипника, такі випадки не поодинокі, наприклад, лише у 2020 році ZMINA писала про те, як:

  • група молодиків у цьому районі побила гея через нафарбовані губи, а нападників не зупинили й поліціянти, які приїхали на виклик, тож хлопця лупцювали на їхніх очах; 
  • група нападників з вигуком “гоміки!” побила двох хлопців та ще кількох молодиків, які за них вступилися; 
  • невідомі напали на компанію молодих дівчат і хлопців через їхні пірсинг та зачіски, ідентифікувавши підлітків як ЛГБТ-людей. Їх морально принижували, двох хлопців вдарили в обличчя, а потім змусили всіх уголос читати листівки про те, що “ЛГБТ – загроза українській родині”.

Якщо ж казати про всю Україну, то подібні випадки, серед яких є зґвалтування та катування, трапляються у різних регіонах, наприклад, у Львові, Хмельницькому, Житомирі.

“Нападники у більшості випадків залишаються без притягнення до відповідальності, що дає їм почуття безкарності й стимул для наступних злочинів”, – пояснюють активісти, як працює відсутність дієвого покарання на кривдників. 

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії українські громадські організації виступали на підтримку законопроєкту щодо боротьби зі злочинами ненависті проти ЛГБТ, який знаходиться на розгляді Верховної Ради.

Депутати його досі так і не розглянули.

Нагадаємо, що торік в Україні зафіксували понад сотню випадків гомофобії, трансфобії та дискримінації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter