Громадськість виступила на підтримку законопроєкту щодо боротьби зі злочинами ненависті проти ЛГБТ

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Майже 50 громадських організацій України виступили на підтримку ухвалення законопроєкту №5488, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо боротьби з виявами дискримінації. Зокрема, до низки статей планують додати мотив нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Про це йдеться у відповідній заяві.

Підписанти заяви зазначають, що законопроєкт №5488 є потужною відповіддю на низку викликів сучасності. Серед них правозахисники називають злочини ненависті, неприпустимі утиски прав українців та українок на підставі найрізноманітніших ознак, недостатні повноваження органів влади для реагування на дискримінацію та насильство, а також умисне поширення особливо небезпечних інфекційних хвороб та мову ворожнечі. 

“Ця законодавча ініціатива рівною мірою спрямована як на захист прав, свобод і безпеки більшості наших співгромадян, так і на забезпечення дотримання законних прав та інтересів окремих соціальних груп”, – пишуть у заяві. 

У ній також наголошують, що проєкт закону спрямовано на впровадження низки основоположних національних і міжнародних документів, зокрема Національної стратегії у сфері прав людини та Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Правозахисники, однак зауважують, що хоча й схвалюють документ загалом, бачать в ньому “чимало зон для покращення, напрацювання точніших формулювань задля досягнення більшої правової визначеності, недопущення можливих зловживань у балансі між свободою слова й переконань та відповідальністю за неприпустимі публічні висловлювання”. 

Нагадаємо, що у середині травня Кабмін передав на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо боротьби з дискримінацією.

Так, документ пропонує нормативно визначити термін “нетерпимість”. Під нею, пишуть у проєкті закону, слід розуміти відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно категорії осіб, відмінних за низкою ознак. Зокрема, й за такими ознаками, як сексуальна орієнтація та ґендерна ідентичність (СОҐІ). 
 
Це визначення пропонують внести також до Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”. А ознаки СОГІ – до низки статей ККУ: 115, 121, 122, 126, 127, 129, 130, 161 та 300. 
 
Крім того, учинення правопорушення з мотивів нетерпимості пропонують визнати обставиною, що обтяжує покарання як за адміністративне, так і за кримінальне правопорушення.  
 
Законопроєкт також має на меті відкоригувати статтю 161 КК України. Раніше вона передбачала відповідальність за “порушення рівноправності громадян”. У проєкті закону натомість пропонують змістити фокус на відповідальність за “розпалювання ворожнечі та ненависті на ґрунті нетерпимості”.  
 
До Кодексу про адміністративні правопорушення також хочуть додати нову статтю “Порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації” з прямою згадкою про СОГІ. Згідно з цією статтею, пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за низкою ознак каратиметься штрафом. 
 
Серед іншого в законопроєкті хочуть змінити й статтю 130 ККУ: декриміналізувати “поставлення іншої особи в небезпеку зараження вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ)”. Відповідну статтю планують переформулювати на “Умисне зараження іншої особи особливо небезпечною інфекційною хворобою або її збудником”.    
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter