Кабмін передав на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо боротьби зі злочинами ненависті проти ЛГБТ

Дата: 26 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5488, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо боротьби з виявами дискримінації. Зокрема, до низки статей планують додати мотив нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив Святослав Шеремет, координатор з політики та законодавства Національного ЧСЧ-консорціуму. 

На розгляд Верховної Ради документ передав Кабінет Міністрів України за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Розроблено законопроєкт на базі Міністерства внутрішніх справ і подано урядові за підписом міністра Арсена Авакова.

“Документ, звісно, не є досконалим і може доопрацьовуватися, але станом на тепер це масштабний та системний крок для запобігання вчиненню в Україні практично всього спектра протиправних дій, заснованих на мотивах нетерпимості взагалі та гомофобії і трансфобії зокрема”, – написав Шеремет. 
 
Так, документ пропонує нормативно визначити термін “нетерпимість”. Під нею, пишуть у проєкті закону, слід розуміти відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно категорії осіб, відмінних за низкою ознак. Зокрема, й за такими ознаками, як сексуальна орієнтація та ґендерна ідентичність (СОҐІ). 
 
Це визначення пропонують внести також до Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”. А ознаки СОҐІ – до низки статей ККУ: 115, 121, 122, 126, 127, 129, 130, 161 та 300. 
 
Крім того, учинення правопорушення з мотивів нетерпимості пропонують визнати обставиною, що обтяжує покарання як за адміністративне, так і за кримінальне правопорушення.  
 
Законопроєкт також має на меті відкоригувати статтю 161 КК України. Раніше вона передбачала відповідальність за “порушення рівноправності громадян”. У проєкті закону натомість пропонують змістити фокус на відповідальність за “розпалювання ворожнечі та ненависті на ґрунті нетерпимості”.  
 
До Кодексу про адміністративні правопорушення також хочуть додати нову статтю “Порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації” з прямою згадкою про СОҐІ. Згідно з цією статтею, пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за низкою ознак каратиметься штрафом. 
 
Серед іншого в законопроєкті хочуть змінити й статтю 130 ККУ: декриміналізувати “поставлення іншої особи в небезпеку зараження вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ)”. Відповідну статтю планують переформулювати на “Умисне зараження іншої особи особливо небезпечною інфекційною хворобою або її збудником”.   
 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter