У Києві демонтували пам’ятник Пушкіну, за це рішення понад рік боролись активісти

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Києві на численні вимоги громадських активістів демонтували пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну на Берестейському проспекті. Активісти вимагали прибрати монумент понад рік. 

Про це повідомляє громадський активіст Олег Слабошпицький на своїй сторінці у фейсбуку. 

Фото: з фейсбук-сторінки Катерина Пєшко

“Цей день настав. Олександр Пушкін полетів назавжди з Берестейського проспекту в Києві”, – зазначив активіст. 

Слабошпицький переконаний, що Пушкін є символом “русского мира”, який веде агресивну війну проти України.

Нагадаємо, 10 листопада Кабінет Міністрів підтримав рішення, яке дозволяє вилучити з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення та демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу й іншим російським і радянським діячам.

Раніше в КМДА повідомляли, що в Києві вже демонтували значну кількість об’єктів, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР. Однак ще чимало об’єктів є пам’ятками національного значення, і для того, щоб усунути їх із громадського простору, необхідне рішення Кабінету Міністрів.

7 квітня 2022 року в Мукачево демонтували перший пам’ятник Олександру Пушкіну. Демонтаж став відповіддю на суспільний запит очистити публічний простір країни від символів, пов’язаних із російською імперською політикою.

Після цього скульптури російського поета демонтували в Харкові, Дніпрі, Миколаєві, Чернівцях, Ужгороді, Мукачеві, Тернополі, Кропивницькому, Кременчуці, Кролевці, Конотопі, Чернігові, Полонному та інших містах і селах України.

Усього за 2022 рік демонтували щонайменше 34 пам’ятники.

У 2022 році активісти також запустили флешмоб “Знеси мене повністю”, в межах якого закликали демонтувати пам’ятники російським діячам. Тоді ж на пам’ятниках Пушкіна та Щорса в Києві з’явилися написи “Знеси мене” й “Демонтуй мене”.

Також ZMINA писала про те, що Проти активістів, які знесли пам’ятник Пушкіну, порушили справу за “неповагу до суспільства”. Вони вважають неповагою те, що він досі стояв

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter