У Криму російські окупанти відкрили виставку експонатів, вкрадених з Камʼяної Могили в Запорізькій області

Дата: 02 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Криму відкрили виставку, експонатами якої є знахідки з Кам’яної Могили – памʼятки, що розташована на тимчасово окупованій території Запорізької області. Їх окупанти викрали та вивезли на початку 2023 року.

Про це пише “Українська правда. Життя” з посиланням на Спілку археологів України. 

Фото: Спілка археологів України

Виставлені в окупованому Криму обʼєкти належать до Музейного фонду України та зберігалися в історико-археологічному заповіднику “Кам’яна Могила” під Мелітополем. Окупанти викрали їх звідти після захоплення частини регіону. 

Як підтверджують публікації в російських ЗМІ, виставку відкрили наприкінці вересня. Триватиме вона до 8 жовтня. Експозицію награбованих у Запорізькій області знахідок розташували в холі малої зали Візантійської експозиції.

У травні цього року Центр національного спротиву вже повідомляв, що російські окупанти вивезли до Криму експонати Кам’яної Могили. 

“У січні 2023 року призначена окупаційною адміністрацією “директорка” музею “Херсонес Таврійський” Олена Морозова повідомляла, що з Криму виїхала делегація, щоб вивчити фонди заповідника “Кам’яна Могила”, – зазначали в ЦНС.

Тоді ж росіяни відкрили в Криму першу виставку зі 120 археологічними артефактами, які вкрали з Кам’яної Могили. Серед них були петрогліфи, стародавні предмети побуту, кераміка та знаряддя камʼяної доби. 

Фото: Крымский ветер

У коментарі Громадському радіо заступниця міністра культури Катерина Чуєва розповідала, що контакт із колективом музею “Кам’яна Могила” втратили ще минулого року – коли територія потрапила під окупацію.

За інформацією місцевого видання “РІА Мелітополь”, директор заповідника, Ярослав Михайлов, з перших днів окупації пішов на співпрацю з росіянами.

Як відомо, Кам’яна Могила – пам’ятка давньої культури, розташована поблизу Мелітополя (селище міського типу Мирне) у Запорізькій області над річкою Молочною.

Це пагорб природного походження з печерами та гротами, що слугував вівтарем для язичницьких обрядів. У ньому знайдено декілька тисяч унікальних стародавніх наскельних зображень – петрогліфів, хронологія яких охоплює період від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя (від XXIV–XXII тисячоліття до нашої ери до X–XIII століття).

У печерах і гротах Кам’яної Могили зосереджені понад 3 тисячі наскельних малюнків: від кам’яного віку до епохи бронзи та пізнішого часу. Серед багатьох з них чітко простежуються зображення людини, диких і свійських тварин, вишкрябані шматками твердого каменю. Первісні митці покривали ці малюнки червоними й чорними мінеральними барвниками. 

Нагадаємо, що в Україні станом на кінець вересня задокументували 534 злочини проти об’єктів культурної спадщини, які росіяни скоїли з 2014 року. У Криму зафіксовано 200 порушень, ще 334 – на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей.

Читайте також: Чи зможе Україна повернути цінності, викрадені з музеїв Херсона, і що для цього потрібно

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter