В Україні задокументували понад 500 злочинів, які армія РФ вчинила проти культурної спадщини з 2014 року

Дата: 28 Вересня 2023
A+ A- Підписатися
В Україні станом на кінець вересня задокументували 534 злочини проти об’єктів культурної спадщини, які росіяни здійснили з 2014 року. У Криму зафіксовано 200 порушень, ще 334 – на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей.
 
Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на проєктну менеджерку Кримського інституту стратегічних досліджень Ельміру Аблялімову-Чийгоз.
 
Частина Бахчисарайського Ханського палацу у 2016 році після зняття оригінальної покрівлі. Джерело: ciss.org.ua

“Ми починали з першого кейсу – Бахчисарайського Ханського палацу. І я пам’ятаю, як важко було переконати пам’яткоохоронну спільноту, що те, що відбувається на території цього палацу, є не реставраційними роботами. Це є знищенням і знущанням з пам’ятки. І те, що ми сьогодні бачимо, підтвердило всі наші сумні прогнози”, – розповіла вона під час презентації сайту з документування порушень проти культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях України.

Серед основних порушень, за словами Аблялімової-Чийгоз, є “привласнення об’єктів культурної спадщини, використання у мілітарних цілях, переміщення культурних цінностей з окупованих територій, грабунок музеїв, незаконні археологічні роботи, модифікація і перебудова пам’яток та деконтекстуалізація історичних об’єктів”.

Приклади усіх цих злочинів на тимчасово окупованих територіях України фахівці CISS виклали на своєму оновленому сайті.

Експертка наголосила, що “масштаби культурних втрат, що завдала повномасштабна військова агресія Росії в Україні, можна порівняти з гуманітарною катастрофою, наслідки якої з кожним роком і з кожним десятиліттям відчуватимуться все гостріше”.

Саме тому на даному етапі найголовнішим завданням є системна робота з документування цих порушень, зазначила вона.

Нагадаємо, за час повномасштабної збройної агресії Росії було пошкоджено чи знищено повністю 274 культурних об’єкти в Україні. Найбільше постраждали релігійні споруди та будівлі, що мають історичну чи культурну цінність. Ці дані у своєму звіті підтвердила ЮНЕСКО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter