У Криму “поліція” затримала двох кримчан за “ухилення від служби в російській армії”: чому це незаконно?

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Сімферопольському районі “поліцейські” затримали двох чоловіків через “ухилення від служби в російській армії”. Їм загрожує арешт.

Про це повідомляє пресслужба незаконного “Управління МВС Росії” в Криму.

Відомство зазначає, що “чоловіки протягом тривалого часу ховалися від співробітників районного військкомату”.

“Місце перебування одного з них, 24-річного місцевого жителя, встановлено в сел. Гвардійське. Чоловік не працює і не вчиться. Другий затриманий, віком 22 роки, був виявлений у селищі Кленівка Сімферопольського району”, – мовиться в повідомленні.

“Поліція” планує передати слідчим матеріали з приводу кожного затриманого молодика за ст. 328 Кримінального кодексу Росії. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обов’язкових робіт або арешту на строк до шести місяців.

Нагадаємо, за міжнародним гуманітарним правом Росії, як країні-окупанту, заборонено призивати мешканців окупованої до Збройних сил РФ. Мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний раніше спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. Утім, українські правоохоронці переслідуватимуть тих громадян України з Криму, які воювали проти Збройних сил України. 

Як відомо,  за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в російських збройних силах. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в Збройних силах Росії”.

Раніше МЗС України заявило, що, призиваючи кримчан до своєї армії, Росія вчинила 12 воєнних злочинів за всі роки окупації. За даними Кримської правозахисної групи, з 2014 року Росія незаконно призвала понад 28 тисяч жителів півострова.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Раніше Прокуратура АРК оголосила про підозру військовим комісарам Євпаторії та Сак, Чорноморському та Роздольненському районах через “примус кримчан служити в Збройних силах Росії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter