У Криму окупанти реквізували для потреб військових шість медзакладів. На півострові дефіцит ліків

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Щонайменше шість лікувальних закладів у тимчасово окупованому Криму частково або повністю реквізували під потреби військових госпіталів та на шкоду системі охорони здоров’я для цивільних кримчан. Росія порушила Женевські конвенції, погіршивши охорону здоров’я для громадян України на півострові.

Про це повідомляє правозахисна ініціатива “Кримська ідея” за підсумками оцінювання порушень міжнародного гуманітарного права у тимчасово окупованому Криму.

За їхніми даними, порушення Женевської конвенції про захист цивільного населення торкнулося забезпечення медичних закладів кадрами, а населення — лікарськими препаратами.

“З початку березня 2022 року ми зафіксували дефіцит препаратів, що закуповуються за державний рахунок для тяжких, у тому числі для онкологічних хворих. Через це люди з тяжкими захворюваннями та невисоким доходом виявилися повністю позбавлені можливості отримати адекватне лікування”, — мовиться у повідомленні кримських правозахисників.

У серпні 2022 року правозахисники також зафіксували дефіцит імпортних лікарських препаратів, реактивів для приладів, що виконують медичні аналізи, та запасних частин до імпортного медичного обладнання.

З жовтня 2022 року вони зафіксували дефіцит діагностичних препаратів, зокрема спеціального контрастного розчину для проведення томографії. А на початку 2023 року спостерігається дефіцит гепатопротекторів та антибіотиків. 

Напередодні Центру національного спротиву також заявляв, що на півострові зростає дефіцит лікарських засобів через те, що ними забезпечують у першу чергу лише російських солдатів.

Раніше “Кримська ідея” констатувала, що минулоріч Росія порушила міжнародне право, погіршивши становище охорони здоров’я в тимчасово окупованому Криму. 

Кримські правозахисники пояснили, що стаття 57 Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” регламентує право країни, що окупує, реквізувати цивільні медичні установи для лікування своїх поранених та хворих військовослужбовців. Утім, це право є за умови, якщо будуть вжиті необхідні заходи для медичного забезпечення цивільного населення.

У лютому ZMINA повідомляла, що окупаційна адміністрація у Луганській області має проблеми з розселенням новоприбулих окупантів, тому знайшла вихід для довгострокового розміщення бойовиків – розселяти їх у медичних та навчальних закладах. 

Також “Кримська ідея” закликала Червоний Хрест та Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) звернути увагу на кризу системи охорони здоров’я в окремих регіонах Херсонської та Запорізької областей, мешканці яких виявилися повністю позбавленими можливості отримати кваліфіковану медичну допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter