Минулого року Росія погіршила кримчанам доступ до системи охорони здоров’я – кримські правозахисники

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Минулого року Росія порушила міжнародне право, погіршивши становище охорони здоров’я в тимчасово окупованому Криму. 

Таких висновків дійшли аналітики моніторингового огляду ініціативи “Кримська ідея”, передає кореспондент видання ZMINA

Кримські правозахисники пояснюють, що стаття 57 Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” регламентує право країни, що окупує, реквізувати цивільні медичні установи для лікування своїх поранених та хворих військовослужбовців. Утім, це право є за умови, якщо будуть вжиті необхідні заходи для медичного забезпечення цивільного населення.

З початком неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну на півострові постійно були порушення цієї норми міжнародного гуманітарного права, наголошують правозахисники.

Так, до прикладу, наприкінці серпня 32 медики вирушили як “добровольці” на окуповані території України. Тим, хто відмовлявся, посадовці погрожували “організаційними висновками” та скороченням мотиваційних виплат. Як вказують у “Кримській ідеї”, ці дії призвели до скорочення числа медичних фахівців у регіонах Криму, скоротили й без того незначні можливості отримання кваліфікованої медичної допомоги. 

“Можливо, з цим пов’язана повна відсутність лікарів вузьких спеціальностей, таких як онкологи, анестезіологи та ін.”, – мовиться в доповіді.

Крім того, у Бахчисараї з районної лікарні 21 вересня Росія незаконно мобілізувала відразу п’ятьох медичних працівників. Також у правозахисників є інформація про випадки мобілізації медичних працівників з інших установ у регіонах півострова. Вони вважають, що з урахуванням кадрових проблем у районних лікарнях це може значно вплинути на рівень медичного обслуговування місцевого населення.

Крім того, вони відзначають дефіцит імпортних лікарських препаратів, реактивів для обладнання, що виконує медичні аналізи, та запасних частин до імпортного медичного обладнання. З жовтня зафіксовано дефіцит діагностичних препаратів, зокрема спеціального контрастного розчину для томографії.

Кримські правозахисники занепокоєні, що з перших днів великої війни низку медичних служб Армянської міської лікарні, Червоноперекопської, Первомайської та Джанкойської районних лікарень країна-окупант передала під потреби військових шпиталів без урахування потреб цивільного населення в медичній допомозі.

“Скорочення цивільних медичних служб призвело до того, що по стаціонарну лікарняну допомогу пацієнти з низкою захворювань змушені звертатися до інших лікарень, які часто розташовані на значному віддаленні (до 100 км) від місця їхнього постійного проживання”, – вказують автори огляду.

Ситуація також не змінилась із серпня до жовтня 2022 року. Медичні установи, як і раніше, безальтернативно передані під потреби російських військових.

Крім того, кримські правозахисники відзначають розширення цієї тенденції восени. Так, до прикладу, під організацію військового шпиталю Росія передала терапевтичне відділення Білогірської районної лікарні.

Раніше правозахисники Кримської правозахисної групи відзначили розпорядження кремлівського куратора Криму Сергія Аксенова, яке передбачало за планом мобілізаційних заходів забезпечити створення 30 тисяч місць поховання та 100 тисяч місць у заходах охорони здоров’я в тимчасово окупованому Криму. Ці місця мають використовуватися для військовослужбовців РФ, що беруть участь у військових діях проти України.

Напередодні також “Кримська ідея” закликала Червоний Хрест та Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) звернути увагу на кризу системи охорони здоров’я в окремих регіонах Херсонської та Запорізької області, мешканці яких виявилися повністю позбавленими можливості отримати кваліфіковану медичну допомогу.

Раніше Генштаб Збройних сил України повідомляв, що окупаційні “військові комісаріати” в Криму почали перевірку списків осіб, які ще не брали участі в повномасштабному вторгненні та підлягають призову 2023 року.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков також попередив громадян Росії про те, що керівництво РФ готується до нової хвилі мобілізації. Російська влада, за його інформацією, планує закрити кордони країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter