ВООЗ та Червоний Хрест мають домогтися від Росії відновлення меддопомоги для мешканців новоокупованих територій – кримські правозахисники

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Громадське об’єднання “Кримська ідея” закликало Червоний Хрест та Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) звернути увагу на кризу системи охорони здоров’я в окремих регіонах Херсонської та Запорізької області, мешканці яких виявилися повністю позбавленими можливості отримати кваліфіковану медичну допомогу.

Про це йдеться в повідомленні правозахисної організації. 

У листі регіональному директору ВООЗ та керівництву Міжнародного комітету Червоного Хреста і Червоного Півмісяця правозахисники повідомили, що через активні бойові дій жителі окремих регіонів Херсонської та Запорізької області із серйозними захворюваннями звертаються для обстеження та лікування до закладів охорони здоров’я Криму. Однак там їм відмовляють у наданні цих послуг.

Це пов’язане, за спостереженням правозахисників, з відсутністю в таких громадян України російських полісів медичного страхування. Зазначений документ є обов’язковим для надання всіх видів допомоги, крім невідкладної, і оформлюється тільки за наявності паспорта громадянина РФ або інших документів про проживання в Росії, що надають підставу для оформлення медичного поліса.

У результаті люди, які проживають у цих регіонах і мають серйозні проблеми зі здоров’ям, уже тривалий час повністю позбавлені можливостей пройти діагностику, отримати кваліфіковану лікарську консультацію та рецепти придбання низки ліків, зокрема знеболювальних.

Крім цього, у них немає можливостей своєчасно проходити життєво важливі процедури, такі як гемодіаліз та хімієтерапію, і розраховувати на інші види медичної допомоги.

Оскільки ця проблема систематична, часто пов’язана з фізичними стражданнями та становить пряму загрозу життю багатьох людей, які проживають в окремих регіонах Херсонської та Запорізької областей, представники “Кримської ідеї” звернулися до міжнародних організацій у галузі охорони здоров’я з проханням ужити всіх можливих заходів для відновлення доступу мешканців з окупованих територій до можливостей отримання висококваліфікованої та високотехнологічної медичної допомоги.

Також правозахисники пропонують скерувати до цих регіонів незалежних спостерігачів від міжнародних організацій, які зможуть дати об’єктивну оцінку масштабам кризи та детальні рекомендації щодо її подолання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter