У Криму окупанти надсилають повістки через сайт державних послуг – Крим SOS

Дата: 22 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Жителям тимчасово окупованого Криму надходять повістки до окупаційної армії через сайт державних послуг.

Про це повідомляє Крим SOS.

Якщо людина кілька днів не відвідуватиме особистий кабінет на сайті держпослуг, повістка автоматично вважатиметься отриманою. 

Правозахисна організація повідомляє, що представники силових окупаційних структур можуть патрулювати вулиці міст, шукаючи чоловіків призовного віку для подальшого вручення їм повісток.

Як відомо, вранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний вважає, що рішення Володимира Путіна ніяк не вплине на готовність України боротися.

“Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю – добровільно чи за мобілізацією”, – заявив Залужний.

І хоч Росії заборонено за міжнародним правом призивати мешканців окупованої території, вона вже незаконно мобілізує громадян України на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). 

Як переконаний перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський, найбільше ризикують бути примусово мобілізованими на Херсонщині ті чоловіки, які отримали російський паспорт або дали свої персональні дані ворогу.

“Те, що окупаційна влада Херсонщини заговорила про створення добровольчих батальйонів, свідчить про те, що у військовому плані в орків зовсім сумно. Знаючи настрої людей та їхню проукраїнську позицію, до цього моменту окупаційна влада це питання навіть не намагалася порушувати”, – написав Соболевський.

Найкращий спосіб уникнути примусової мобілізації – виїхати на підконтрольну територію. Якщо це неможливо — змінити місце проживання, відоме окупаційній владі, і намагатися уникати перетину блокпостів та патрулів, наголошує заступник голови облради.

Останній спосіб може щонайменше відтермінувати вашу примусову мобілізацію, додав Соболевський.

Читайте також: “Я в Крыму или на оккупированных территориях Донбасса, и меня призывают на войну: что делать?” 

Мер Мелітополя Запорізької області Іван Федоров закликав чоловіків терміново виїхати на підконтрольну Україні територію. За його даними, 22 вересня на КПП “Василівка”, звідки можна виїхати з окупованої Запорізької області на підконтрольну Україні територію, росіяни не пропустили чоловіків віком від 18 до 35 років. 

“Чоловікам віком до 35 років рекомендуємо негайно покинути окуповану територію маршрутом Крим–Грузія. Вже сьогодні на ворожому блокпості у Василівці чоловіків віком від 18 до 35 років не пропустили в сторону Запоріжжя. Й така практика буде продовжуватись”, – зауважив Федоров. 

За його словами, окупанти намагаються мобілізувати українських чоловіків в якості “гарматного м’яса” на фронт. 

Федоров рекомендує жителям захоплених регіонів України вже зараз намагатись виїжджати в сторону Запоріжжя або обрати альтернативний шлях – в сторону Грузії через тимчасово окупований Крим. За його словами, часу залишилось обмаль. 

Правозахисниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова занепокоєна тим, що коли в Росії завершиться мобілізаційний ресурс на тимчасово окупованому Сході України, вона може перейти до вкрай активної мобілізації громадян України в Криму. За її словами, Росії в межах політики геноциду потрібно знищити якомога більше українців на ТОТ.

За даними з відкритих джерел, з 19 вересня окупаційні адміністрації заборонили чоловікам виїжджати з Кримського півострова на територію Росії.

На думку Сєдової, крім стандартного призову, російська влада ще тиснутиме морально на різні верстви суспільства, намагаючись схилити їх до служби в російській армії. Така увага, на її думку, може бути зосереджена на ув’язнених, малозабезпечених чи питущих людях, а також людях із наркотичною залежністю.

Правозахисники наголошують, що примусова мобілізація заборонена Женевською конвенцією. Примус громадян супротивної сторони до участі у військових діях, спрямованих проти їхньої власної держави, заборонений Гаазьким положенням. Також це є порушенням законів і звичаїв війни, згідно з Кримінальним кодексом України.

Водночас Москва наполягає на законності військового призову на території тимчасово окупованого Криму. Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Росія “має право на своїй території проводити навчання, розміщувати будь-які об’єкти, оголошувати призов до армії та організовувати патріотичне виховання молоді.

Напередодні повідомлялося, що в Криму вербують “добровольців” у 810 бригаду морської піхоти, що втратила до 85% особового складу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter