У Криму окупаційна “прокуратура” вимагає змінити вирок Джемілєву на реальний термін – адвокат

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Криму незаконна “прокуратура” збирається оскаржити винесений так званим “Армянським міським судом” заочний вирок лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив адвокат Микола Полозов.

За його словами, “прокуратура” спрямувала до незаконного “Верховного суду Криму” апеляційне подання. Серед вимог – зміна вироку на чотири роки позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії загального режиму та штраф у розмірі 20 000 рубліві 8 058 грн

Нагадаємо, 22 квітня “суддя” Венера Ісраїлова винесла заочний вирок щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Лідера кримськотатарського народу визнали винним, але звільнили від покарання на нереабілітуючих підставах.

Нагадаємо, “управління Слідчого комітету Росії в Криму” 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

Мустафа Джемілєв на фотовиставці про дітей політв’язнів у МЗС України

Раніше ZMINA детальніше розповідала про цю кримінальну справу. 

Адвокат Микола Полозов має намір оскаржити заочний вирок Джемілєву.

Як відомо, Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя повідомила, що в український суд спрямовано 20 обвинувальних актів щодо незаконних “суддів” у Криму, які переслідували Джемілєва. МЗС України називає цю кримінальну справу політично вмотивованою. 

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть якщо президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес з Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter