“Cуд” окупантів у Криму “амністував” Мустафу Джемілєва

Дата: 22 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Так званий “суд” російської окупаційної адміністрації в Криму заочно “амністував” лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва. Він потрапив під “амністію” у зв’язку з 70-річчям перемоги у Другій світовій війні.

Про це повідомляє російське інформагентство “Інтерфакс”.

Мустафа Джемілєв. Фото: Офіс президента України

За словами адвоката Айдера Азаматова, Джемілєва за нібито зберігання боєприпасів засудили до 1 року позбавлення волі та 15 000 російських рублів (5 700 гривень) штрафу, звільнивши від покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

За статтею за нібито зберігання зброї – до штрафу у розмірі 20 000 рублів (7 600 гривень) зі звільненням від покарання. 

Також російські силовики порушили проти нардепа кримінальну справу щодо “незаконного” перетину державного кордону РФ – за перетин Джемілєвим адміністративної межі між Херсонською областю та окупованим Кримом у травні 2014 року. За це “правопорушення” він отримав два роки умовно зі звільненням за “амністією”.

Раніше ZMINA повідомляла, що незаконний “прокурор” запросив три роки позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні для лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва під час дебатів у кримінальній справі, яку розглядає незаконний “Армянський міський суд”.

Нагадаємо, “управління Слідчого комітету Росії в Криму” 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter