У Криму незаконний “прокурор” попросив “суд” ув’язнити Мустафу Джемілєва на три роки

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконний “прокурор” запросив три роки позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні для лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва під час дебатів у кримінальній справі, яку розглядає незаконний “Армянський міський суд”.

Про це повідомляє кореспондент правозахисної організації “Кримський процес” із зали суду.

Мустафа Джемілєв. Фото: Офіс президента України

У дебатах представник “державного звинувачення” висловив твердження, що провина Джемілєва в незаконному зберіганні боєприпасів, неналежному зберіганні зброї та незаконному перетині кордону була повністю доведена під час судового слідства. Водночас “прокурор” просив “суд” звільнити Джемілєва від відповідальності за статтями про незаконне зберігання боєприпасів та неналежне зберігання зброї у зв’язку із закінченням терміну давності.

За “незаконний перетин кордону” “держобвинувач” запросив три роки позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні.

Захист у дебатах вказав, що за жодною зі статей обвинувачення вина в “суді” не було доведено. Так, за статтею про недбале зберігання зброї представлені докази, що вказують на відсутність події злочину. За статтею про незаконне зберігання боєприпасів представлені матеріали експертизи, що вказують на відсутність складу злочину. А за звинуваченням у незаконному перетині “державного кордону РФ” представлено низку доказів, що вказують на відсутність суб’єктивної сторони злочину – відсутність наміру вчинення протиправного діяння. 

Судовий процес щодо Мустафи Джемілєва завершився. Особа, що незаконно називає “суддею” Венера Ісроїлова пішла до нарадчої кімнати до 22 квітня.  Оголошення вироку відбудеться 22 квітня о 13:00.

Нагадаємо, “управління Слідчого комітету Росії в Криму” 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

У вересні Моніторингова місія з прав людини в Україні констатувала порушення права на справедливий російській суд у справах лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та Рефата Чубарова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter