МЗС України засудило вирок окупаційного “суду” в Криму Мустафи Джемілєва

Дата: 23 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України висловило Росії протест щодо рішення незаконного “суду” в тимчасово окупованому Криму оголосити вирок у справі проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Про це йдеться в коментарі міністерства.

Мустафа Джемілєв

Відомство назвало безпідставними звинувачення, які окупаційна влада висунула Мустафі Джемілєву.

“Це не перша спроба російської окупаційної адміністрації обмежити свободу Мустафи Джемілєва, який систематично піддається політичним переслідуванням та був протизаконно позбавлений права в’їзду на територію Криму до 2034 року. Так звані “суди” реалізовують цілеспрямовану політику Росії з переслідування кримськотатарського народу і його лідерів з метою витіснення корінного народу з Криму”, – заявляють у відомстві.

Міністерство вказує на те, що Кремль продовжує радянську практику, переслідуючи кримських татар і, зокрема, Джемілєва, який провів 15 років у в’язниці за часів СРСР через свою дисидентську діяльність.

Російська Федерація має припинити будь-які подальші політичні переслідування представників кримськотатарського народу та скасувати всі політично вмотивовані рішення щодо Мустафи Джемілєва”, – йдеться в коментарі.

Відомство закликає міжнародних партнерів України засудити дії Росії та запровадити санкцій проти причетних до порушень прав українців на окупованих територіях.

Нагадаємо, 22 квітня незаконний “Армянський міський суд” виніс заочний вирок щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. “Суддя” Венера Ісраїлова визнала його винним, але звільнила від покарання на нереабілітуючих підставах.

Окупаційне обвинувачення вимагало три роки колонії-поселення Джемілєву за статтею про “незаконний перетин російського кордону”.

Як відомо, “управління Слідчого комітету Росії в Криму” 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Представництво президента в Автономній Республіці Крим назвали “політичним переслідуванням” російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

У вересні Моніторингова місія з прав людини в Україні констатувала порушення права на справедливий російській суд у справах лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва та Рефата Чубарова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter