У Казахстані знайшовся журналіст, який зник на початку січня нинішнього року

Дата: 21 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Казахстані знайшовся журналіст Махамбет Абжан, який зник під час протестів у столиці країни Нур-Султані: за його словами, весь цей час він ховався в іншому місті. 

Про це пише “Радіо Азаттик” – місцева редакція “Радіо Свобода”.

Джерело: azattyq.org

Чоловік розповів ЗМІ, що з ним усе гаразд, він перебуває на волі. Він уточнив, що проходить як “свідок із правом на захист” у кримінальній справі, тобто перебуває за крок від статусу підозрюваного.

Абжан зазначив, що підписав документ про нерозголошення інформації, тому не може розповісти про деталі справи.

Про місце перебування журналіста рідні та близькі не знали від 6 січня. Сам він напередодні зникнення повідомив у соцмережах, що в ніч на 5 січня до його будинку прийшли співробітники поліції. Коли журналіст відмовився відчинити двері, у квартирі відімкнули електрику та інтернет. Тоді Абжан закликав колег та правозахисників приїхати до нього та висловити підтримку.

Дружина медійника підтвердила, що поліцейські в ніч на 6 січня стояли біля квартири та вимагали впустити їх. Вдень журналіст вийшов із дому й більше не повертався.

За словами дружини, 12 січня поліція заявила, що Абжана не затримувала.

Нагадаємо, що акції протестів розпочалися в Казахстані з 2 січня, а спричинило їх підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Касим-Жомарт Токаєв перебрав на себе посаду очільника Ради нацбезпеки, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв

Спочатку в питанні палива влада пішла на поступки, але вже 5 січня президент назвав протестувальників “терористами” і покликав на допомогу війська країн ОДКБ. У містах силовики та військові активно застосовували проти людей бойову зброю.

9 січня влада Казахстану заявила, що в усіх регіонах країни “ситуація стабілізувалася і перебуває під контролем”.

Під час протестів влада чинила тиск на журналістів. Так, в Акмолинській області головред російської служби новин сайту “Кокшетау Азія” Нуржан Баймулдін отримав 10 діб арешту за допис у соцмережі із запитаннями до президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва.

Також відомо, що судова колегія Західно-Казахстанського обласного суду залишила під вартою журналіста Лукпана Ахмедьярова, заарештованого в Уральську 7 січня на десять діб нібито за порушення законодавства щодо порядку організації та проведення мітингу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter