У Казахстані журналіст отримав 10 діб арешту за питання до президента у фейсбуці

Дата: 13 Січня 2022
A+ A- Підписатися

В Акмолинській області головний редактор російської служби новин сайту “Кокшетау Азія” Нуржан Баймулдін отримав 10 діб арешту за допис у соцмережі із запитаннями до президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва.

Про це пише “Радио Азаттык” (місцева філія “Радіо Свобода”).

Нуржан Баймулдін. Фото: kokshetau.asia

Адміністративний суд визнав Нуржана Баймулдіна винним у “діях, які провокують порушення правопорядку в умовах надзвичайного стану“.

Приводом став допис у фейсбуці, в якому журналіст коментував дії президента Казахстану та запитував його, чому народ дізнається важливі для країни новини не безпосередньо від президента, а на засіданнях Організації договору про колективну безпеку. Цей допис уже є недоступним. 

Видрукований пост у фейсбуці

10 діб арешту за питання до Токаєва. Чекаю на конвой, 23-тя година ночі, з 12-ї години дня, без їжі, води й речей. Голодний. Обманом запросив опер, назвавшись заступником начальника поліції. Понад три години тримали без адвоката. В дільниці тричі до протоколу вносили нові питання, щоб мене на чомусь упіймати. Слідчий кудись ішов і приходив з новими питаннями, які десь узгоджували“, – написав Баймулдін.

Через деякий час цей пост у фейсбуці також став недоступним.

Після допиту силовиків журналіст став погано себе почувати. Медики поставили діагноз ГРВІ та порадили “попити парацетамол“. 

За словами Баймулдіна, суддя сказав йому, що, визнавши себе винним, він міг би відбутися лише штрафом.

Нагадаємо, раніше “Репортери без кордонів” повідомляли, що незалежні журналісти та ЗМІ відчувають великі труднощі з висвітленням безпрецедентних антиурядових протестів у Казахстані. Зокрема, влада вдається до свавільних арештів, насильства з боку поліції, блокування телекомунікацій та інтернету. 

Після початку масових протестів 2 січня, спричинених підвищенням цін на паливо, й оголошення в Казахстані надзвичайного стану 5 січня журналісти та ЗМІ, які намагаються висвітлити протести, зіткнулися з переслідуванням чинного режиму, пишуть правозахисники. 

Наприклад, судова колегія Західно-Казахстанського обласного суду відхилила апеляцію журналіста Лукпана Ахмедьярова, заарештованого в Уральську 7 січня на десять діб нібито за порушення законодавства щодо порядку організації та проведення мітингу. Журналіста залишили під арештом.

Суд не врахував жодного з аргументів захисту попри те, що Ахмедьяров перебував на мітингу як журналіст.

Медійник виступав на мітингу з промовою щодо збереження порядку та закликав учасників протестів не піддаватися на провокації. Проте суд вирішив, що він брав участь у мітингу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter