Влада Казахстану тисне на журналістів, щоб приховати правду про протести, – “Репортери без кордонів”

Дата: 10 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Незалежні журналісти та ЗМІ відчувають великі труднощі з висвітленням безпрецедентних антиурядових протестів у Казахстані. Зокрема, влада вдається до свавільних арештів, насильства з боку поліції, блокування телекомунікацій та інтернету.

Про це повідомляється на сайті міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Журналіст Бек Байтасов (ліворуч), який отримав поранення обличчя 5 січня. Джерело: Orda.kz-AFP

Після початку масових протестів 2 січня, спричинених підвищенням цін на паливо, й оголошення в Казахстані надзвичайного стану 5 січня журналісти та ЗМІ, які намагаються висвітлити протести, зіткнулися з переслідуванням чинного режиму, пишуть правозахисники. 

“Влада не шкодує зусиль, щоб контролювати інформацію про протести та обмежити висвітлення в ЗМІ”, – заявила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

На її переконання, заворушення не мають слугувати приводом для цензури ЗМІ – радше навпаки.

Правозахисники закликали президента країни Касима-Жомарта Токаєва негайно відновити доступ до інтернету та заблокованих вебсайтів, а також дозволити журналістам працювати вільно, не боячись поліції, щоб вони могли висвітлювати протестний рух, який вже є “історичним за своїм розмахом”. 

У RSF уточнили, що місцеві силовики без жодних причин заарештували багатьох репортерів, які стали свідками насильства поліції проти демонстрантів.

Серед затриманих був Дархан Умірбеков, який висвітлював демонстрації в столиці Нур-Султані для Радіо Азаттик – казахстанської служби празького суспільного мовника США Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE / RL). Його затримали ввечері 4 січня та протримали в поліції чотири з половиною години. Понад дві години журналісту не дозволяли зустрітися з адвокатом.

Також 4 січня ненадовго затримували голову бюро Алматинського бюро Радіо Азаттик Касима Аманжола, хоча він ідентифікував себе як журналіст.

У Мангистауському південно-західному регіоні, де почалися протести, після затримання групи демонстрантів затримали трьох журналістів, які їх знімали. Двох з них – репортерів місцевих 7 каналу Даніяра Алімкула та 31 каналу Нурболата Жанабекули – незабаром відпустили, проте репортерку однієї з газет Айжан Ауелбекову й надалі тримали в ув’язненні, розповіли її колеги.

У місті Орал редактора регіонального тижневика “Уральская неделя” Лукпана Ахмедьярова кілька годин допитували про його нібито “причетність до екстремістської діяльності”.

Окрім цих свавільних арештів журналісти також зазнавали фізичних нападів та залякування. Так, у репортера новинного сайту Orda.kz Леоніда Расказова, який висвітлював протести в Алмати 4 січня, влучили гумовою кулею. Ще один медійник, Бек Байтасов, отримав поранення обличчя внаслідок вибуху шумової гранати.

Водночас журналісти також стали мішенню самих протестувальників, пише RSF. Зокрема, учасники однієї демонстрації намагалися схопити камеру співробітників інформаційного агентства KazTag і погрожували кинути в них бруківкою.

Також місцева влада тиснула на інтернет-ЗМІ – єдині медіа, які можуть забезпечити необмежене висвітлення новин у Казахстані.

Зокрема, міністерство внутрішніх справ заблокувало доступ до вебсайтів Orda.kz і KazTag у другій половині дня 4 січня, після того як вони опублікували статті про насильство з боку поліції.

Месенджери WhatsApp, Telegram і Signal перестали працювати на ввечері 4 січня. Інтернет був повністю відімкнений у всій країні близько 13-ї години 5 січня. До мережі неможливо було навіть під’єднатися за допомогою VPN або інших методів обходу. Доступ до інтернету тимчасово відновлювали ввечері того ж дня – під час телезвернення Токаєва (станом на ранок 10 січня в країні поступово почали відновлювати інтернет. – Ред.).

Нагадаємо, що акції протестів тривають у Казахстані з 2 січня, а спричинило їх підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Касим-Жокарт Токаєв перебрав на себе посаду очільника Ради нацбезпеки країни, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв.

До Казахстану вже прибули військові Росії та інших країн – членів організації Договору про колективну безпеку. Силовикам дозволили стріляти на ураження по мітингувальниках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter