У Казахстані силовикам наказали стріляти на ураження по мітингувальникам

Дата: 07 Січня 2022
A+ A- Підписатися
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв видав наказ, який дозволяє силовикам стріляти на ураження без попередження в межах “антитерористичної операції”, яка проводиться по всій країні.
 
Про це повідомляє  телеграм-канал ORDA із посиланням на звернення Касима-Жомарта Токаєва.
 
Джерело: reuters.com

“Правоохоронним органам та армії я дав наказ відкривати вогонь на ураження без попередження. За кордоном висловлюють заклики до сторін провести переговори для мирного розв’язання проблем. Яка дурість! Які можуть бути переговори зі злочинцями й убивцями?”, — стверджує Токаєв.

Президент Казахстану нагадав, що в країні триває “антитерористична операція”. Він каже, що силами поліції, Національної гвардії та армії проводиться “масштабна і злагоджена робота щодо наведення правопорядку відповідно до Конституції“.

Глава держави зазначив, що 6 січня ситуація у містах Алмати, Актобе та Алматинській області стабілізувалася. Введення режиму надзвичайного стану, за його словами, дає результати — по всій країні нібито відновлюється конституційна законність.

“Нам довелося мати справу з озброєними та підготовленими бандитами: як місцевими, так і іноземними… Їх треба знищити. І це зроблять найближчим часом. Сили правопорядку морально й технічно готові до виконання цього завдання”, — заявив Токаєв.

Крім цього, Токаєв назвав вільні ЗМІ, яких у країні майже немає, і  “закордонних діячів” співучасниками трагедії — “через дії терористів постраждали та вбиті сотні цивільних і військових“.

Токаєв заявив, що “бойовики” (учасники акцій протесту) досі не склали зброї, а тому “спецоперація” проти них триває — їх “ліквідують”, якщо вони не здадуться.

На цей час відомо про щонайменше 26 убитих, 18 поранених і понад 3 тисячі затриманих.

Нагадаємо, у Казахстані з 2 січня тривають акції протестів, їх спричинило підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Токаєв перебрав на себе посаду очільника Ради нацбезпеки країни, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв

До Казахстану вже прибули військові Росії та інших країн – членів організації Договору про колективну безпеку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter