Протести в Казахстані: президент країни перебрав на себе посаду Нурсултана Назарбаєва

Дата: 05 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки, яку раніше обіймав ексочільник країни Нурсултан Назарбаєв (1991–2019 роки).

Про це йдеться у відеозверненні Токаєва до народу у зв’язку з масовими протестами, що тривають з 2 січня.

Касим-Жомарт Токаєв. Фото з відкритих джерел

Він також заявив, що як “глава держави й від сьогодні голова Ради безпеки”, має намір діяти “максимально жорстко”.

“Це питання безпеки наших громадян, які звертаються з численними проханнями до мене захистити їхнє життя та життя сімей. Це питання безпеки нашої держави. Упевнений, що народ мене підтримає”, — сказав Токаєв.

Він запевнив, що не покине столицю країни Нур-Султан за будь-яких умов. Нинішні протести президент назвав “чорною смугою” в історії країни”, а протестувальників – “бандитськими елементами”.

“Відбуваються масові напади на працівників правопорядку. Серед них є вбиті та поранені. Натовпи бандитських елементів б’ють військовослужбовців, знущаються з них, голими водять вулицями, піддають насильству жінок, грабують магазини. Ситуація загрожує безпеці всіх мешканців Алмати. І це терпіти не можна”, — заявив Токаєв.

Він назвав введення надзвичайного стану в країні “необхідним заходом”.

На думку Токаєва, протести ретельно продумали “змовники, мотивовані фінансово”.

Президент також пообіцяв невдовзі висловити нові пропозиції щодо політичної трансформації Казахстану.

Акції протестів тривають у Казахстані з 2 січня 2022 року. Ціна на паливо зросла до 120 тенге ($0,27) за літр. За твердженням місцевих жителів, у середині минулого року вони купували його за 55–60 тенге ($0,13).

Протести розпочалися в містах Жанаозен та Актау на заході Казахстану, де на вулиці вийшли сотні місцевих мешканців. Вони провели ніч на міській площі, а 3 січня там зібралися вже понад тисячу людей.

Згодом протестувальників підтримали у різних містах Казахстану, зокрема в Алмати, столиці Казахстану Нур-Султані (раніше – Астана) та Шимкенті. У містах, де проходили протести, силовики затримували людей.

Пізніше президент країни Касим-Жомарт Токаєв оголосив про держрегулювання цін на соціальні товари, а також на бензин та дизель. Він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення на 180 днів.

4 січня Токаєв запровадив режим надзвичайного стану в Мангістауській області та в Алмати. В Алмати також запровадили комендантську годину.

Попри це протести в країні не припиняються. Місцеві ЗМІ публікують фото танків на вулицях, протестувальники палять машини, затримання людей силовиками тривають.

На тлі протестів уряд країни пішов у відставку.

У кількох містах країни протестувальники вдалися до штурму місцевих мерій, силовики застосували проти демонстрантів світлошумові гранати та інші засоби стримування. Також до придушення протестів залучили військових. Зокрема, в Алмати силовики стріляли в протестувальників.

Очевидці кажуть, що частина силовиків відмовляється затримувати учасників акцій протесту та навіть переходить на бік демонстрантів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter