“Газові протести” в Казахстані: уряд пішов у відставку

Дата: 05 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд Казахстану пішов у відставку на фоні масових протестів, що охопили країну після підвищення в кілька разів ціни на скраплений газ для населення.

Відповідний наказ про відставку підписав 5 січня президент Касим-Жомарт Токаєв.

Підпалений під час протестів у Казахстані поліцейський автомобіль. Джерело: reuters.com

За словами очільника держави, урядовців відправили у відставку, бо вони допустили “протестну ситуацію”. Обов’язки прем’єра виконуватиме перший віцепрем’єр Аліхан Смаїлов.

Акції протестів тривають у Казахстані з 2 січня 2022 року. Ціна на паливо зросла до 120 тенге ($0,27) за літр. За твердженням місцевих жителів, у середині минулого року вони купували його за 55–60 тенге ($0,13).

Протести розпочалися в містах Жанаозен та Актау на заході Казахстану, де на вулиці вийшли сотні місцевих мешканців. Вони провели ніч на міській площі, а 3 січня там зібралися вже понад тисячу людей.

Згодом протестувальників підтримали у різних містах Казахстану, зокрема в Алмати, столиці Казахстану Нур-Султані (раніше – Астана) та Шимкенті. У містах, де проходили протести, силовики затримували людей.

Пізніше Токаєв оголосив про держрегулювання цін на соціальні товари, а також на бензин та дизель. Він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення на 180 днів.

Попри це протести в країні не припиняються. Місцеві ЗМІ публікують фото танків на вулицях, протестувальники палять машини, затримання людей силовиками тривають.

Джерело: Twitter

Станом на 5 січня, за даними Міністерства внутрішніх справ Казахстану, за фактами застосування насильства щодо представників влади, хуліганства, нападу на будівлі державних органів відкрито 13 кримінальних справ. Повідомляється про 95 постраждалих правоохоронців та 37 пошкоджених службових машин.

За повідомленням активістки, співробітниці Центру прав людини ZMINA Дінари Касимбекової, яка зараз перебуває в Алмати, в країні заблоковані всі месенджери та новинні сайти, які висвітлювали протести з місця подій, – KazTAG, Orda.kz. Силовики затримують як протестувальників, так і журналістів; в Алмати та Мангістауській області ввели комендантську годину. В Алмати проти протестувальників застосовували світлошумові гранати.

Головна вимога, яку висувають протестувальники у багатьох містах Казахстану, – “Геть, старий!”. Таким чином вони закликають відійти від політики експрезидента країни Нурсултана Назарбаєва.  2019 року він формально поступився посадою глави держави Токаєву, проте зберіг за собою вагому роль у житті країни: очолює Раду безпеки Казахстану, є членом Конституційної ради та головою урядущої партії Нур Отан.

Станом на 5 січня активісти в Жанаозені, місті початкових протестів, висунули владі такі претензії:

  1. Зміна режиму.
  2. Проведення народних виборів акима (голова місцевого виконавчого органа державної влади) кожної області та міста.
  3. Повернення Конституції 1993 року.
  4. Громадянські активісти не повинні зазнавати переслідувань.
  5. Прихід до влади людини поза системою, яку визнають революційною; не з владних кіл.

О 12:00 на центральну площу міста вийшли близько 12 тисяч людей, більшість із них вимагає повернути мобільний інтернет.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Алмати поліція затримала виконувача обов’язків керівника казахської служби “Радіо Свобода” Касима Аманжола.

За інформацією ЗМІ, журналіст вів відеознімання протестів проти підвищення цін на скраплений газ. Його затримали силовики попри пред’явлення журналістського посвідчення та відвезли до Медівського відділу поліції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter