У Казахстані залишили під арештом журналіста Лукпана Ахмедьярова, який висвітлював протести

Дата: 10 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Судова колегія Західно-Казахстанського обласного суду відхилила апеляцію журналіста Лукпана Ахмедьярова, заарештованого в Уральську 7 січня на десять діб нібито за порушення законодавства щодо порядку організації та проведення мітингу. 

Про це повідомляється на сторінці адвоката Мереке Габдуалієва.

Лукпан Ахмедьяров. Джерело: фейсбук-сторінка казахстанського журналіста

Суд не врахував жодного з аргументів захисту попри те, що Ахмедьяров перебував на мітингу як журналіст.

Медійник виступав на мітингу з промовою щодо збереження порядку та закликав учасників протестів не піддаватися на провокації. Проте суд вирішив, що журналіст брав участь у мітингу.

Родичі заарештованого повідомили, що передачі для нього в спецприймачі заборонені, нібито такий захід пояснюється режимом надзвичайного стану.

Уперше журналіста заарештували 5 січня, кілька годин допитували про його нібито “причетність до екстремістської діяльності”, але згодом відпустили.

Нагадаємо, що акції протестів тривають у Казахстані з 2 січня, а спричинило їх підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Касим-Жокарт Токаєв перебрав на себе посаду очільника Ради нацбезпеки країни, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв

До Казахстану вже прибули військові Росії та інших країн – членів організації Договору про колективну безпеку. Силовикам дозволили стріляти на ураження по мітингувальниках. 

Загалом в країні станом на 10 січня затримали понад вісім тисяч людей. 

Чинна влада вдається до тиску на незалежні ЗМІ та журналістів, щоб приховати правду про протести.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter