Силовики в Казахстані затримали 8 тисяч осіб

Дата: 10 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Казахстані від початку протестів силовики затримали 7939 людей.

Про це з посиланням на МВС Казахстану повідомляє Tengrinews.

Фото: Reuters

В Алмати силовики провели рейди на двох ринках, під час яких затримали 207 осіб, вилучили п’ять викрадених автомобілів, викрадені нові комп’ютери, ноутбуки, музичний центр і дві одиниці гладкоствольної та чотири одиниці холодної зброї.

Також казахстанські силовики затримали чоловіка, якого на державному телебаченні назвали учасником протестів за гроші. На телебаченні показали ролик, де побитий розповідає, як прилетів з Киргизстану та нібито отримав за участь в акціях 90 тисяч тенге, що дорівнює понад 5,6 тисячі гривень. 

Водночас киргизькі медіа, посилаючись на рідних, наголошують, що затриманий – це Вікрам Рузагунов, який працював піаністом та керував джазовим оркестром, що часто гастролював в Алмати. 

Затриманий силовиками в Казахстані нібито учасник протестів за гроші. Скріншот відео
 
Вікрам Рузагунов. Фото: vicrammusic / Instagram

Киргизькі правоохоронці підтвердили, що Рузагунов дійсно вилетів до Казахстану 2 січня, однак квиток купив ще в грудні 2021-го. Влада країни пообіцяла захистити своїх громадян, зокрема й тих, яких намагаються “несправедливо притягнути до відповідальності” в Казахстані, а Мін’юст вимагає від прокуратури порушити кримінальну справу за фактом застосування тортур щодо Рузагунова.

За даними киргизьких медіа, нині чоловіка звільнили та везуть до Бішкека. 

Нагадаємо, що акції протестів тривають у Казахстані з 2 січня, а спричинило їх підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Касим-Жокарт Токаєв перебрав на себе посаду очільника Ради нацбезпеки країни, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв

До Казахстану вже прибули військові Росії та інших країн – членів організації Договору про колективну безпеку. Силовикам дозволили стріляти на ураження по мітингувальниках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter