У Кабулі працюють менш ніж сотня із 700 жінок-журналістів

Дата: 01 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Менш ніж 100 журналісток усе ще офіційно працюють на приватних радіо та телестанціях у столиці Афганістану Кабулі, до захоплення влади в країні талібами 15 серпня 2021 року та наказів бойовиків поважати ісламські закони їхня кількість становила близько 700.

Про це повідомили “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: REUTERS

Згідно з опитуванням RSF та їхньої партнерської організації – Центру захисту афганських жінок-журналістів (CPAWJ), минулого року в Кабулі було 108 засобів масової інформації із загальною чисельністю 4940 співробітників. Серед них – 1080 співробітниць, з яких 700 журналісток. 

Іншими словами, жінки-журналісти перебувають у процесі зникнення зі столиці”, – йдеться в повідомленні.

У провінціях, де майже всі приватні ЗМІ зупинили свою діяльність у міру просування сил Талібану, більшість журналісток були змушені припинити роботу. Деякі з них усе ще мають мінімальну можливість працювати вдома. Проте цю цифру неможливо навіть порівняти з 2020 роком, коли опитування RSF та CPAWJ встановило, що в провінціях Кабула, Герата і Балха на ЗМІ працювали понад 1700 жінок.

Попри обіцянки талібів поважати права жінок, зокрема право на працю журналісток, ілюзія нормальності тривала лише кілька днів, наголосили в RSF.

Так, журналістка, яка працює на радіостанції в південно-східній провінції Газні, розповіла, що через два дні після того, як таліби взяли під контроль її провінцію, вони відвідали станцію і попередили: “Ви приватна радіостанція. Ви можете продовжувати (працювати. – Ред.), але без жодного жіночого голосу і без музики”.

У Кабулі “Талібан” змінив жінку-ведучу на державному мовнику Афганістану (RTA), якій наказали “залишитися вдома кілька днів”. Ще одній співробітниці заборонили заходити до будівлі.

До середини серпня в RTA працювало 140 журналісток, наразі ніхто з них не наважується повернутися до роботи на телеканалі, які зараз перебувають під контролем талібів.

Водночас керівники та редактори приватних ЗМІ, які ще працюють в Афганістані, підтвердили правозахисникам, що під тиском талібів порадили своїм журналісткам залишатися вдома.

“Журналістки повинні мати можливість якнайшвидше відновити роботу, не зазнаючи утисків, тому що це їхнє найголовніше право, тому що це важливо для їхнього існування… Ми закликаємо керівництво “Талібану” негайно надати гарантії свободи та безпеки жінок-журналістів”, – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Афганістані “Талібан” накладає дуже жорсткі обмеження на всі, навіть неофіційні, ЗМІ, хоча публічно зобов’язався захищати журналістів і поважати свободу преси.

Зокрема, багато місцевих мовників із приходом талібів були змушені зупинити частину програм, оскільки ті наказали їм “поважати ісламське законодавство – шаріат”. Також деякі журналісти заявляли, що вимушені відрощувати бороду та носити традиційне вбрання як запобіжний захід.

Також таліби заявляли, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази. Проте правозахисна організація “Репортери без кордонів” песимістично оцінила такі заяви.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter