В Афганістані таліби встановлюють “нові правила” для журналістів

Дата: 25 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані “Талібан” накладає дуже жорсткі обмеження на всі, навіть неофіційні, ЗМІ, хоча публічно зобов’язався захищати журналістів і поважати свободу преси.

Про це заявили “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: ©Брайан Дентон / The New York Times / Redux

За інформацією правозахисників, перелік нових зобов’язань для журналістів щодня ​​стає довшим, а приватні афганські телеканали, які поки ще працюють у столиці країни Кабулі, постійно отримують погрози.

“Офіційно нова афганська влада не видала жодних нормативних актів, але зі ЗМІ та журналістами поводяться довільно”, – сказав генеральний секретар RSF Крістоф Делуар

Частину програм закрили через “невідповідність шаріату” 

Продюсер одного з приватних національних каналів повідомив RSF, що останнім часом таліби побили щонайменше п’ятьох репортерів та операторів цього ЗМІ, назвали їх “невірянами”. 

“Вони (таліби. – Ред.) контролюють усе, що ми транслюємо. Командири талібів систематично беруть номери наших репортерів і кажуть їм: “Коли ви готуватимете цей сюжет, маєте говорити це і це”. Якщо ж журналісти кажуть щось інше, їм погрожують”, – уточнив він.

Багато місцевих мовників із приходом талібів були змушені зупинити частину програм, оскільки ті наказали їм “поважати ісламське законодавство – шаріат”.

“Серії та трансляції про суспільство припинили, ми просто транслюємо короткі інформаційні бюлетені та документальні фільми з архівів”, – сказав представник одного з комерційних телеканалів.

Також він розповів, що вимушений відрощувати бороду та носити традиційне вбрання як запобіжний захід.

Власник ще однієї приватної радіостанції підтвердив, що таліби поступово і швидко поширюють свій контроль над висвітленням новин.

“Тиждень тому вони сказали нам: “Ви можете працювати вільно, доки поважаєте ісламські правила”, тобто ні музики, ні жінок. Але потім вони почали “спрямовувати” нас, розповідаючи, які новини ми можемо або не можемо транслювати”,  – пояснив він.

У підсумку чоловік був вимушений закрити свою радіостанцію, наразі він переховується від талібів.

Для знімання таліби вимагають “дозвіл Ісламського Емірату Афганістан”

Ще двом журналістам, які працювали на приватному телеканалі “Шамшад”, охоронець Талібану перешкодив зробити репортаж біля посольства Франції, оскільки в них не було дозволу, підписаного Ісламським Еміратом Афганістан. На питання, куди їм їхати або в кого вони можуть взяти такий дозвіл, він сказав: “Я не знаю”.

Також RSF повідомили, що таліби наказали найвпливовішим афганським ЗМІ транслювати пропагандистські відео та аудіокліпи талібів.

Загалом після приходу талібів до влади в Афганістані припинили діяльність близько 100 приватних місцевих ЗМІ.

Щодо інцидентів з медійниками на місцях, щонайменше 10 журналістів зазнали насильства або погроз під час роботи на вулицях Кабула та Джелалабада за останній тиждень.

Представник “Талібану” 21 серпня оголосив у Twitter, що буде створений тристоронній комітет представників культурної комісії та журналістських асоціацій і старшого офіцера поліції Кабула – для “заспокоєння ЗМІ”, пишуть “Репортери без кордонів”. Його офіційною метою нібито буде “розв’язання проблем медіа в Кабулі”. Проте якою буде його справжня мета – невідомо, вважають правозахисники.

Тиск на журналістів що далі від столиці, то більший. Так, у місті Мазарі-Шариф журналісти були змушені припинити роботу через тиск талібів.

“Мені доводиться весь час працювати під загрозою з боку талібів, які коментують усе, що я роблю. “Чому ви зробили цей сюжет? Чому не спитали нашої думки? Вони хочуть коментувати всі сюжети”, – розповів один з кореспондентів національної радіостанції.

Такий стан речей у ЗМІ підтвердив керівник відомої радіостанції в провінції Герат. Він уточнив, що на зустрічі з представниками ЗМІ 17 серпня новий губернатор провінції сказав їм, що “не є ворогом журналістів і таліби визначать новий спосіб співпраці зі ЗМІ”. А потім підкреслив, що “шаріат визначає все: наказуй робити добро, забороняй зло”.

“Після цього більшість моїх колег виїхала з міста, а ті з нас, хто залишився, повинні постійно доводити, що те, що ми транслюємо, наказує добро і забороняє зло”, – сказав директор радіостанції.

“Справжні проблеми попереду”, – іноземні журналісти

Попри все іноземним кореспондентам, які все ще перебувають у Кабулі, поки вдається працювати майже нормально. Проте чи довго так триватиме, невідомо. 

Департамент із питань молоді та інформації Ісламського Емірату Афганістану 21 серпня оприлюднив таке послання для іноземних журналістів: “Перш ніж вийти на місце і записати інтерв’ю з бійцями МЕА та місцевим населенням, їм слід погодити роботу з МЕА, інакше їм загрожує арешт”.

“Наразі немає чітких правил, і ми не уявляємо, що буде в майбутньому”, – сказав швейцарський фрилансер, який залишився в Кабулі.

За словами іншого іноземного репортера, поки вони “виграють від того факту, що таліби прагнуть до певної легітимності, а прихід великих міжнародних телеканалів за останні кілька днів захищає нас. Справжні проблеми почнуться, коли ми знову будемо самі”.

Нагадаємо, раніше бойовики “Талібану” прийшли з обшуками до будинків щонайменше чотирьох журналістів та співробітників інформаційних агентств.

Обшуки в будинках журналістів відбулися на тлі заяв талібів під час першої пресконференції в Кабулі. На ній речник руху “Талібан” Забіхулла Муджахід заявив, що приватні ЗМІ “можуть продовжувати залишатися вільними та незалежними”. Водночас він додав, що ЗМІ мають враховувати “ісламські цінності” у висвітленні, а журналістам слід утримуватися від роботи “проти національних цінностей”.

Також таліби заявляли, що не чинитимуть перешкод роботі ЗМІ та журналістів у країні після зміни влади. Зокрема, запевнили, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter